Mainos

Kommentti: Kokoomuslaiset näyttelivät huoletonta, mutta hymy alkaa olla kireä

Hjallis Harkimon poliittinen liike ei pysty tekemään kokoomuksen kannatukseen suurta lovea, mutta pienikin nirhaisu voi olla ratkaiseva taistelussa seuraavien eduskuntavaalien voitosta. Katseet kääntyvät Uudellemaalle, jossa kokoomuksella on muitakin ongelmia, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Kun pöly laskeutui Harkimon uutispommin jäljiltä, alkoi välittömästi spekulointi, kuka tästä eniten hyötyy. Yksi nimi nousi ylitse muiden: SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Niin omituista on politiikka.

Ensi vuoden eduskuntavaalien ykkössijasta kamppailevat tämänhetkisten kannatuskyselyjen perusteella kokoomus ja SDP. Samaan hengenvetoon on todettava, että politiikassa voimasuhteet muuttuvat nopeasti. Kuka olisi uskonut vielä alkuvuonna, että gallupkuningas kokoomus ja teflonista tehty Petteri Orpo kulkisivat keväällä kriisistä toiseen.

Taisto vaalivoitosta tulee olemaan niin tasainen, että vaakakuppia voi heiluttaa pienikin Liike. Vaikkapa nyt Harkimon, Mikael Jungnerin ja heidän sielunkumppaniensa Liike Nyt, joka kilpailisi juuri kokoomusäänestäjistä. Varsin yleinen arvio on, että markkinaliberaalien on turha käydä kolkuttelemassa SDP:n ovea etsimässä oikeistodemareita.

Markkinaliberaalien voimien poliittinen liike on kuin uusinta Nuorsuomalaisen puolueen perustamisesta 1990-luvun puolivälissä. Nusun tarina jäi lyhyeksi ja samaa voi povata Harkimo/Jungnerin virityksille. Parikin syytä:

Harkimo ja Jungner ovat erittäin mielenkiintoisia mediapersoonia mutta eivät karismaattisia kansanjohtajia. Vallan käytävillä törmää nyt toistuvasti isoegoisiin ihmisiin, jotka kuvittelevat olevansa Suomen Macron tai Trump, mutta sellaiseksi ei omalla ilmoittautumisella pääse.

Toiseksi, kyseessä on Helsingin kupla puhtaimmillaan. Kehäkolmosesta kivenheitto eteenpäin ja monikaan ei korvaansa lotkauta visionäärien korkealentoisille ajatuksille. Kansanedustajia uusi poliittinen liike saisi korkeintaan Helsingistä ja Uudeltamaalta.

Tästä huolimatta kokoomuksen pitää ottaa Harkimon haaste vakavasti.

Uusimaa on eduskuntavaalien ratkaisevia näyttämöitä ja siellä kokoomus on perinteisesti menestynyt. Vuoden 2007 vaaleissa Sauli Niinistö keräsi yli 60 000 ja neljä vuotta myöhemmin Jyrki Katainen 24 000 ääntä.

Nyt kokoomuksella yli 50 000 äänestäjää etsii uutta ehdokasta Uudellamaalla. Harkimon lisäksi sivussa ovat varmat ääniharavat Alexander Stubb, Outi Mäkelä ja Sanna Lauslahti.

Paineet kasaantuvat sisäministeri Kai Mykkäsen harteille, mutta jostain kokoomuksen pitää löytää Uudellemaalle isoja nimiä ja toisaalta kasvattaa uusia tähtiä. Yksi sellainen voi olla kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos. Nimi mieleen.

Myös vanhat starat saattavat lähteä vielä yhdelle kirikierrokselle. Jo kertaalleen ehdokkuudesta kieltäytynyt Eero Lehti sanoo MTV Uutisille harkitsevansa nyt uudestaan, josko lähtisi sittenkin vaaleihin. Harkimon eron jälkeen kokoomuksen listalla on yrittäjähenkisen ehdokkaan mentävä aukko.

Kokoomuksella on ollut myös sisäistä kiehuntaa Uudellamaalla, jossa piirin puheenjohtaja meni vastikään vaihtoon. Kyseessä on Uudenmaan piiriä pitkään kaivellut kiista siitä, miten eduskuntavaaliehdokkaat asetetaan.

Vaikka kokoomuslaiset näyttelivät ja näyttivät eilisen draaman keskellä huolettomilta, hymy alkaa olla kireä.

Orpo nukkuu yönsä huonosti, kun pitää odottaa, mikä on seuraava Liike. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.