Kommentti: Leijonien piilevä MM-katastrofi tiivistyy Mikael Granlundiin ja tähän puhuttelevaan faktaan

Kanada-Suomi -ottelun huippuhetket minuutissa 1:05
Kanada–Suomi-ottelun huippuhetket minuutissa.

Onko Leijonat nyt Mikael Granlundin joukkue? Suomen kisanipun suurin tähti vaeltelee varjojen mailla. Granlundiin tiivistyy Leijonien piilevä MM-katastrofi, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen kisakaupunki Prahasta.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Viisi ottelua, kaksi voittoa ja kolme tappiota. Leijonien kevään MM-turnaus on ollut melkoista vuoristorataa täynnä.

Haastavan alun jälkeen kaikki näytti lupaavalta, kun Leijonat kaatoi ensin murskaavin lukemin Iso-Britannian (8–0) ja perään Norjan (4–1). Kolme toimivaa ketjua, omiin oli mennyt vain yksi maali ja peli oli uomissaan.

Kuinka taivas voikaan vaihtaa väriään vain muutamassa hetkessä?

Vielä ennen Kanada-taistoa Leijonien leiri uhkui rauhallisuutta. Ei täsä mittää hättää, saattoi joukkueen oulumafia hokea.

Sitten maila alkoi täristä.

Leijonat tuli vielä väkevästi ovista sisään, kun Jesse Puljujärvi painoi 1–0- ja Valtteri Puustinen napautti 2–0-maalin Kanadan verkkoon.

Kanada oli hätää kärsimässä ja punapaidat jopa roiskivat pitkiä kiekkoja Suomen päätyyn.

Sitten Prahan pientä tihkusadetta sisällään pitänyt pilvimassa muuttui täysin tummaksi.

Dylan Cozens, 1–2, Brandon Tanev, 2–2.

Puljujärvi nostatti uudelleen Leijonien toiveita, kun hän painoi nälkäisellä mailallaan kiekon maalin kattoon.

Owen Powerin heppoinen 3–3-tasoitus pisti taas homman jännäksi.

Jälleen uusi puolustusalueen sekoilu ja Brandon Hagel napautti 4–3-maalin. Dawson Mercer katkaisi Leijonien selkärangan tyhjiin putatulla 5–3-osumallaan.

Sen jälkeen Prahan O2 Areenan uumenissa näkyi vakavia Leijonat-kasvoja. Ei paljoa naurattanut. Jopa aina iloinen ja veikeä Jesse Puljujärvi kävi kuumana.

Juttu jatkuu videon alla. 

Leijonaraati: Suomi hävisi Kanadalle, mutta Leijonien "peli kestää" MM-kisoissa – Puljujärvi-tilanne kohautti 8:19
Leijonaraati: Suomi hävisi Kanadalle, mutta Leijonien "peli kestää" MM-kisoissa – Puljujärvi-tilanne kohautti.

Leijonat on nyt tilanteessa, jossa se on pakkovoittojen äärellä.

Suomelta yllättävän päänahan ottanut Itävalta on nyt kolmen pisteen päässä. Itävalta kohtaa alkulohkon loppumetreillä Iso-Britannian ja Norjan, kun taas Leijonat pelaa vielä Tanskaa ja Sveitsiä vastaan.

Näistä erityisesti Sveitsi on todella kova vastustaja NHL-tähtien Roman Josin, Kevin Fialan ja kumppanien johdolla.

Tasapisteissä Itävalta on edellä, koska se voitti keskinäisen kohtaamisen. Tämä tietää sitä, että Leijonien pitäisi ottaa kahdesta jäljellä olevasta pelistä vähintään neljä pistettä, jotta sen jatkopaikka varmistuisi.

***

– Lähtökohtaisesti Mikael Granlundinpitää nyt nostaa tasoaan, Olli Jokinen linjasi MTV Katsomon lähetyksessä.

Leijonien orastava ja piilevä MM-katastrofi kiteytyy nyt joukkueen ykköstähteen ja kapteeniin Mikael Granlundiin.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Suomen joukkueen ympärillä on pyörinyt koko kisojen ajan sama narratiivi: mites tuo ykkösketju? Granlundin rinnalle ei ole löydetty missään vaiheessa toimivaa kombinaatiota.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kehaisi Granlundin, Jere Innalan ja Iiro Pakarisen peliä Kanada-ottelun jälkeen, kun kolmikko oli jäänyt "plussalle maalipaikkojen saralla".

Se on totta, että Granlund oli paikoilla Kanada-pelissä. Mutta fakta on myös se, että tilastoriville merkattiin numerot 0+0.

Tuo on ollut toistuva ilmentymä tämän kevään kisoissa. Granlundiin liittyen kaikista rujoin fakta on se, että hän on jäänyt nollille kaikissa muissa peleissä paitsi Iso-Britanniaa vastaan. Tuolloin Granlund keräsi MM-kisojen pikkumaata vastaan neljä syöttöpistettä (0+4) kasaan.

Leijonissa toistuu nyt sama tarina kuin viime keväänä Tampereella. Tuolloin odotusarvona oli se, että NHL-tähti Mikko Rantanen ottaa Leijonat reppuselkään ja vie Suomen jälleen uusien kultajuhlien äärelle.

No ei vienyt.

Koko kisat olivat täynnä ihmettelyä siitä, että miksi Rantasesta ei saada enempää tehoja irti. Ja koko kisojen ajan puhuttiin siitä, että millainen ketju Rantasen vierelle pitäisi rakentaa.

Leijonat ei ole tällä hetkellä Mikael Granlundin joukkue, vaan Oliver Kapasen, Jesse Puljujärven ja Arttu Hyryn joukkue. Se taas kertoo kahdenlaista viestiä.

On Suomi-kiekon kannalta hienoa, että Kapasen ja Hyryn kaltaiset debytantit loistavat heti ensimmäisissä MM-kisoissaan. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että Leijonien parhaasta NHL-miehestä ei saada tälläkään kertaa maksimia irti.

Tuo taas uhkaa maksaa täysin poikkeuksellista hintaa.

Olisi rajua, jos Leijonien MM-kisataival päättyisi jo tiistaina alkulohkoon. Se on kuitenkin täysin mahdollista, sillä astialla on isoja kysymyksiä.

On maalivahtihuolia, on pelillisiä huolia ja on kärjen suorittamiseen liittyviä huolia.

Ehkä suurlähetystön sunnuntaiset puutarhakutsut kääntävät suunnan.

Leijonaraati ennakoi Suomen polkua MM-kisojen päätösviikolla – "Ruotsalaiset kauhistelevat" 1:50
Leijonaraati ennakoi Suomen polkua MM-kisojen päätösviikolla – "Ruotsalaiset kauhistelevat."

Lue myös:

    Uusimmat