Kommentti: Lady Gagan tähti loistaa A Star Is Born -elokuvassa kirkkaampana kuin koskaan

A Star Is Born. Ensi-ilta: 19.10.2018. Ikäraja: 12. Pituus: 136 min. Ohjaus: Bradley Cooper. Käsikirjoitus: Bradley Cooper, Eric Roth & Will Fetters. Näyttelijät: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Andrew Dice Clay, Anthony Ramos, Dave Chapelle. Genre: Draama.

Pop-tähti Lady Gaga hurmaa ensimmäisessä pääroolissaan.

A Star Is Born kertoo tarinan hiipuvasta country rock -tähdestä, joka ottaa suojatikseen lahjakkaan, mutta ulkonäöstään epävarman laulajan. Itse tarina on Hollywoodin vanhimpia, nyt lokakuussa teattereihin saapuva versio on historian neljäs. Ensimmäinen A Star Is Born ilmestyi vuonna 1937.

Pop-laulajana parhaiten tunnettuLady Gaga esittää elokuvan syttyvää tähteä. Samalla hän osoittaa viimeistään nyt koko maailmalle olevansa kaiken huomion ja hehkutuksen arvoinen tähti itsekin.

Gaga on todellinen musiikillinen kameleontti. Elokuvassa hänet kuullaan laulamassa balladeja, country rockia ja hänelle ennestään tuttua popia. Yhdessä burleski-henkisessä kohtauksessa laulaja revittelee ranskan kielellä. Kylmät väreet hiipivät iholle Gagan laulaessa korkealta ja kovaa.

Kyseessä on elokuvan miespääosaa esittävän Bradley Cooperin ensiohjaus. Cooper vangitsee Gagan katseet useilla tämän kasvoihin keskittyvillä lähikuvilla. Gagan esittämä Ally puhuu elokuvassa paljon silmillään.

Cooper ja kuvauksesta vastaava Matthew Libatique luottavat elokuvassa pitkälti käsin pideltyyn kameraan. Kuva heiluu esiintyvän Cooperin mukana tämän revitellessä kitarasooloa tuhatpäisen yleisön edessä, tai kun hän keinuu humalassa. Maanläheinen tyyli saa katsojan samaistumaan ruudulla nähtäviin hetkiin.

Humalassa heilutaankin paljon, sillä Cooperin esittämä Jack on alkoholismista ja huumeongelmista kärsivä muusikko. Elokuvassa kuvataan hyvin realistisesti elämää alkoholismin kanssa. Miten sairaus vaikuttaa sen kantajaan ja tämän läheisiin. Kuinka osa läheisistä luovuttaa, kuinka toiset pysyvät rinnalla, oli tilanne mikä tahansa. Kuinka sairauden kanssa kamppaileva ratkeaa uudestaan ja uudestaan, eikä vapautta näy näköpiirissä. Kuinka tuhoisat elämäntavat kulkevat isältä pojalle.

Samalla, kun Jackin ura on suistumassa syöksykierteeseen, lähtee Allyn muusikon ura raketin lailla kohti tähtiä. Elokuvassa käsitellään musiikkiteollisuuden raadollisuutta ja alaan liittyviä valtavia paineita, jotka tuhoavat artisteja. Samalla näytetään, millaista pop-tähteys rahaa janoavien levy-yhtiöiden ja managerien masinoimassa koneistossa voi ajoittain olla.

A Star Is Born ei ole musikaali, vaan siinä kuullaan elokuvan hahmoja varten sävellettyjä kappaleita. Singlenä julkaistu duetto Shallow on eittämättä yksi elokuvan musiikillisia kohokohtia varsinkin, kun Gaga alkaa osuudessaan revitellä äänijänteitään.

Elokuvassa ei kuulla pelkkää country rockia ja pianoballadeja, vaan Gagalta kuullaan muutama erittäin tarttuva ja onnistunut pop-kappale, joista varsinkin Why Did You Do That on todellinen korvamato. Cooper on kelpo laulaja ja esiintyjä, mutta Gagan tarttuessa mikkiin jää hän väistämättä varjoon.

Elokuvan rytmityksen kanssa on tehty hieman outoja valintoja. Keskivaiheilla tarina etenee hyppien, eikä hahmojen sielunmaailmaan saa kunnollista kosketusta, kun heidän elämäntilanteensa vaihtuvat niin kovalla tahdilla. Välillä elokuvassa siirrytään tunnelatautuneeseen hetkeen ja viiden sekunnin jälkeen ollaan jo toisaalla. Nämä kohtaukset tuntuvat ajoittain irrallisilta.

Viimeistään viimeisen puolen tunnin aikana elokuva vetää katsojansa jälleen toden teolla sisään. Cooper luo ohjaus- ja näyttelijäntyöllään valkokankaalle todella tunteikkaita hetkiä.

Gagan ja Cooperin välinen kemia on kipinöivää. Kaksikko myy hahmojen välillä nähtävän tunneskaalan yleisölle moitteettomasti. Cooperin veljeä esittävä Sam Elliott on myös loistava lyhyessä roolissaan ja kaksikon välillä nähdään sydäntä särkeviä hetkiä.

A Star Is Born tulee olemaan yksi ykköshevosia ensi helmikuun Oscar-gaalassa. Elokuvan musiikin voi jo nyt nimetä lähes varmaksi voittajaksi, tämän lisäksi ehdokkuuksia on todennäköisesti luvassa Cooperille ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja pääosasta. Sekä Gaga, että Elliott ovat hyvin lähellä ehdokkuuksia rooleistaan. Ajoittain elokuva tuoksuukin hieman liikaa Oscar-magneetilta. Tämä todennäköisesti etäännyttää osan yleisöstä, vaikka liian pahalta teennäisyydeltä vältytäänkin.

On erittäin mielenkiintoista nähdä mihin Allyn rooli Lady Gagan tulevaisuudessa vie. Gaga on ollut jo pitkään yksi maailman suosituimmista pop-tähdistä ja nyt hän on osoittanut kykenevänsä myös huipputason roolisuorituksiin.

Cooper sen sijaan on ollut jo kolme kertaa ehdolla henkilökohtaisen Oscar-palkinnon voittajaksi näyttelijänä, nyt luvassa voi olla pääpotti myös ohjaajana tai käsikirjoittajana. Vain aika näyttää oliko A Star Is Born kaksikolle ponnahduslauta uusien alojen huipulle, vai koittaako talven gaalaruljanssin jälkeen surullisen kuuluisa, urheilupiireistä tuttu mestaruuskrapula.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja