Kommentti: Lady Bird on lämmin, humoristinen ja osuva kuvaus teini-iästä – mutta parhaan elokuvan Oscaria se tuskin vie

Lady Bird on läheistä sukua Junon ja Boyhoodin kaltaisille kasvutarinoille. Elokuva on ehdokkaana parhaan elokuvan ja parhaan naispääosan Oscar-palkintojen saajaksi, mutta se voi olla liian kevyt voittaakseen.

Mainion Frances Ha -elokuvan (2012) pääroolista parhaiten tunnetun Greta Gerwigin esikoisohjaus ei olisi voinut saada juuri parempaa vastaanottoa.

Gerwigin itsensä käsikirjoittama draamakomedia Lady Bird on ollut arvostelumenestys. Se on melankolisen optimistiselta tunnelmaltaan läheistä sukua sellaisille kasvutarinoille kuin Juno (2007), Kohti uutta (2009) ja Boyhood (2014).

Elokuva sijoittuu ohjaaja-käsikirjoittaja Gerwigin omiin teinivuosien maisemiin ja ajankohtaan, WTC-iskujen jälkeiseen Sacramentoon. Itselleen lisänimen Lady Bird antanut Christine (23-vuotias Saoirse Ronan) elää koulunsa jäykkien perinteiden, huolehtivaisten vanhempien, ensirakkauksien ja sydänsurujen sekä tulevaisuudenhaaveidensa keskellä.

Lady Bird ja hänen vahvatahtoinen sairaanhoitajaäitinsä (muun muassa 1990-luvulla Suomessa tv-ruuduissa nähdystä Roseanne-sarjasta tuttu Laurie Metcalf) ottavat yhteen tämän tästä.

Perheen isä Larry (muun muassa Homeland-sarjassa näytellyt Tracy Letts) on jäänyt työttömäksi, ja taloudellinen ahdinko varjostaa perheen elämää sekä Lady Birdin haaveita opiskelupaikasta kaukana kotoa.

Härkäpäisen Lady Birdin ja hänen härkäpäisen äitinsä suhteesta löytyy sekä huumoria että syvempiä tasoja. Elokuva on parhaimmillaan koskettava ja liikuttava. Teini-ikäisen sielunmaisemaa ja tämän välejä vanhempiinsa kuvataan Lady Birdissä erittäin osuvasti ja samaistuttavasti.

Saoirse Ronan on nimiroolissa mainio. Ronanin Lady Bird on särmikäs, kovapintainen, mutta silti herkkä, läheisyydenkipeä ja lämmin.

Ronan palkittiin roolisuorituksestaan parhaan musikaali- tai komediaelokuvan naispääosan Golden Globella. Lady Bird palkittiin Golden Globe -gaalassa parhaana musikaali- tai komediaelokuvana.

Tunnustusta roolityöstään ansaitsee myös Lady Birdin äitiä näyttelevä Laurie Metcalf. Viimeistään siinä vaiheessa, kun äidin kova pinta elokuvan loppuvaiheissa hetkellisesti murtuu, tulevat mieleen väistämättä omat teinivuodet.

Tracy Letts perheen työttömäksi jäävänä ja masennuksesta kärsivänä isänä tuo oman osansa perheestä ja koko elokuvasta huokuvaan, hymyilyttävään lämpöön.

Vuonna 2000 ensi-iltansa saaneessa, Nick Hornbyn romaaniin pohjautuneessa elokuvassa High Fidelity soi yhdysvaltalaisen Love-yhtyeen vuonna 1969 julkaistu kappale Always See Your Face.

Sama kappale soi Lady Birdissä. Tuo laulu saa aikaan tasan saman lämpimän onnellisen tunteen, minkä se sai aikaan myös High Fidelityä ensimmäistä kertaa katsoessa 18 vuotta sitten.

Kaikki Lady Birdistä huokuva lämpö ja samaistuttavuus tuskin riittää parhaan elokuvan Oscarin voittoon, mutta se on silti yksi vuoden parhaita elokuvia.

---

Lady Bird saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina 16. maaliskuuta 2018. Katso elokuvan traileri artikkelin alussa.


Lue myös:

    Uusimmat