Mainos

Kommentti: Kuuma, kuumempi puheenjohtajatentti – tärpit mihin kannattaa kiinnittää huomiota!

Porin SuomiAreenalla iskettiin tänään tulevien eduskuntavaalien ensitahdit. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun helteisellä lavalla kasassa olivat kaikki yhdeksän puoluejohtajaa perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

Kansalaisille tämä on harvinaista herkkua myös siksi, että eduskunnan väittelyitä lukuun ottamatta pääministeri Juha Sipilä on vältellyt yhteenottoja muiden puoluejohtajien kanssa.

Entä mitä keskustelusta sitten jäi käteen?

Helle: Suomalaiselle poliitikolle yli 30 asteen paahde näköjään sopii. Puheenvuorot pysyivät napakan mittaisina ja puoluejohtajat malttoivat jopa vastata tehtyihin kysymyksiin. Keskustelun tempo oli reipas. Tosin yhdeksällä hengellä väittelyitä ei pääse leimahtamaan kovin paljon. Katsoja kiittää myös sitä, että ”saanko minä nyt puhua” –mussutusta ei kuultu.

Gallup: Helsingin Sanomien uunituore gallup ei sähköistänyt juurikaan meininkiä. Tosin lopussa SDP:n Antti Rinne ja Petteri Orpo antoivat esimakua, että verolinjasta ja SDP:n tehtailemista vaalilupauksista vielä väännetään ja kovaa tulevissa tenteissä. SDP:tä kannattaa nyt 22,1 ja kokoomusta 20,2 prosenttia suomalaisista. Pääministerin kesäparta tai parantuneet työllisyysluvut eivät ole auttaneet keskustaa ylös kannatusalhosta.

Maahanmuutto: Perussuomalaisten Jussi Halla-aho piti linjansa. Halla-ahon johdolla puolueen pääviesti on vain se, miten maahanmuuttoa pitäisi rajoittaa. Mutta myös muut puolueet ovat hukassa EU:ta ja Saksaa horjuttaneen ongelman kanssa. Puhe pysyi ylätasolla ja keskustelussa vilahtelivat juurisyyt, ilmastonmuutos, prosessit, väestönräjähdys, kehitysyhteistyörahat, rajatarkastukset ja tehokkaat palautukset. EU on asian kanssa neuvottomuuden tilassa, eikä suomalainen politiikka ole siinä poikkeus.

Sinisten panttivankina: Siniset on kutistunut marginaaliryhmäksi, mutta kahdessa asiassa hallitus on takiaispuolueen panttivankina. Muut puolueet perussuomalaisia ja sinisiä lukuun ottamatta olisivat valmiita nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä. Hallituksessa siniset torppaa myös sen, että ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta voitaisiin luopua. Pääministeri pitää sitä yhtenä keskeisenä kasvun esteenä ja Orpo toteaa lakonisesti, että asia ei etene, koska on hallitusohjelmalukko. Että näin.

Sotesta sotuun: Nyt näyttää hyvin todennäköiseltä, että seuraava hallitus rukkaa sote-uudistusta uuteen malliin, varsinkin jos seuraava pääministeri on SDP:n Antti Rinne.

Tehkää päätöksiä!

Armahtakaa meitä jo ja tehkää päätöksiä hyvät poliitikot! Väitän, että soten takkuaminen on yksi keskeisiä syitä, miksi kansalaisten luottamus politiikkaan ja sen päätöksentekokykyyn horjuu.

Ja samaan aikaan kun sote säilyy seuraavien vaalien kestoteemana, alkaa keskustelu myös sotusta eli sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisesta. Voi vain sanoa, kuten Dressmann-mainoksessa: Onnea Suomi!

Puheenjohtajat iskevät yhteen MTV:llä klo 22.35 eteenpäin ja tentti kannattaa katsoa loppuun, koska silloin selviää kenen kanssa kukin puheenjohtaja lähtisi terassille.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja