Eeva Lehtimäen kommentti: Kiinnostaako pääministeriä hallituksen johtaminen?

Hallituksen varjoviisikkoon on siirretty hallitusta loppukaudesta repivät kiistat. Hallituskumppanit kaipaavat pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtajuutta, jotta kriisi vältetään. Maata ei voi johtaa vain kansainvälisillä tantereilla ja Instagramissa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

”Vaalikauden lopulla usein käy niin, että vauhti kiihtyy.” Näin kiteytti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) kommentoidessaan tiistaina hallituksen pahaksi äityneitä riitoja ja vaatimuksia noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.

Kurvinen kuuluu varjoviisikkoon, jonka tehtävänä on suodattaa ja vääntää sopu niistä lakiesityksistä, jotka pitää saada marraskuun puoliväliin mennessä eduskuntaan, jotta ne ylipäätään ehditään käsitellä tällä vaalikaudella.

Varjoviisikkoa vetää demareiden perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Kiurun ja Kurvisen lisäksi varjoviisikkoon kuuluvat sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.), valtiosihteeri Dan Koivulaakso (vas.) sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (rkp).

Eniten huomiota on kuitenkin saanut se, että ryhmän pöydällä ovat myös EU:n ennallistamisasetus sekä arvonnousuvero, alias exit-vero tai maastapoistumisvero. 

Muut hallituspuolueet tulkitsevat, että näiden julkisuudessa olleiden riitojen perimmäinen syy on keskustan romahtanut kannatus ennen huhtikuun alun eduskuntavaaleja. 

Tulosta pitää saada. Katastrofi pitää yrittää estää. Taistelutantereena ovat erityisesti suomalaiset metsät ja kiista siitä, miten paljon EU-komissio voi määräillä metsien käyttöä.

EU:n ennallistamisasetuksen tavoitteena on, että vähintään 20 prosenttia EU:n maa- ja vesialueista olisi ennallistamisen kohteena vuoteen 2030 mennessä. Samalla on tarkoitus estää luontokatoa.

Metsäpolitiikka ravistelee siis eduskuntavaalipaniikin kasvaessa hallitusta. Olisiko ilmassa jopa hallituskriisin käryä, kuuluu kysymys eduskunnassa?

"Tilanne voi eskaloitua"

Vähemmän julkisuudessa ollut ongelma koskee pääministeri Sanna Marinia (sd.). Varjoviisikko ja riitojen siirto toistaa kaavaa, jossa pääministeri ulkoistaa itsensä ja ei likaa omia käsiään.

Esimerkiksi hallituksen pahamaineissa puoliväliriihessä Marin pisti riitelevät osapuolet, erityisesti keskustan, ruotuun, mutta siirsi 370 miljoonan euron leikkauksista sopimisen erilliselle ryhmälle.

Marinin johtajuuden puutetta moititaan tällä hetkellä sekä vihreissä, vasemmistoliitossa että keskustassa, kun hallituskausi lähentelee loppuaan.

Näin hallituskumppanit kuvailevat tilannetta: 

– Nyt kuplii taas.

– Tilanne voi eskaloitua, jos pääministeri ei saa tilannetta pysymään hanskassa.

– Johtaminen ei kiinnosta, ei ole kiinnostanut vähän aikaan.

Mikä sitten kiinnostaa? Hyvin usein kännykkä ja sen selaaminen, jos pääministerin ei tarvitse käyttää puheenvuoroa, kerrotaan MTV Uutisille.

Maata ei voi johtaa vain kansainvälisillä tantereilla ja Instagramissa. Myös kotimaan tylsät hommat odottavat hoitamista. 

Jossain vaiheessa siis hallituksen kiistat päätyvät myös pääministerin pöydälle. 

Eduskunnan kannan ennallistamisasetukseen muodostaa suuri valiokunta.

Aikaa kompromissiin on arviolta marraskuun puoliväliin asti. 

Silloin eduskuntaan on tulossa kokoomuksen välikysymys EU-vaikuttamisen ja erityisesti metsävaikuttamisen epäonnistumisesta. Päämaali on pääministeri. 

Hallituksen kannalta kiusallisista olisi, jos keskusta olisi pakotettu äänestämään kokoomuksen välikysymyksen puolesta. Tässä tilanteessa hallitus kaatuisi. 

Hallituksen liimana yhteiskuntarauha

Hallituskriisiä siis manataan, mutta Marinin hallituksen pelastanee Ukrainan sota, energiakriisi ja talouden epävarmuus tällä hetkellä.

Keskusta tai vihreät voisivat harkita hallituksesta poistumista, jos omat loppukauden tavoitteet törmäävät seinään.

Mutta. Puolueissa tiedetään, että tässä ajassa ulosmarssi kannatuksen noston toivossa näyttää niin pahasti rintamakarkuruudelta, että kynnys sille on todella korkealla. 

Julkisuuden tuska 

Eilen reilut puoli miljoonaa suomalaista katsoi Vuoroin vieraissa, Maria Veitolaa, jossa kyläilyvieraana oli pääministeri Sanna Marin tai Sanna. 

Kesällä ennen bilekohuja kuvatussa jaksossa Marin tuskaili julkisuutta, sen painetta ja haluaan olla myös ihminen, joka juhlii aika ajoin.

Kultainen häkki vaikutti niin ahtaalta, että ihan aiheellisesti voi kysyä, haluaako Marin jatkaa politiikassa. Kuinka suurella sydämellä Marin pystyy johdattamaan SDP:n vaaleihin, jotka ovat vain viiden kuukauden päässä? Demareiden menestys lepää pitkälti Marinin harteilla. 

Sen tietää vain Sanna Marin itse. 

Vielä pitäisi myös jaksaa vetää hallituksen rivit suoriksi – jälleen kerran.


Lue myös:

    Uusimmat