Mainos

Kommentti: Kolmikantapelleily työttömyydellä saisi jo riittää

Lippu salkoon ja hurraa-huutoja! Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama kolmikantainen työllisyysryhmä aikoo jatkaa työtään vaikeuksista huolimatta määräajan loppuun eli vielä kaksi vuorokautta! Saisikohan tämä kolmikantapelleily työttömyydellä jo riittää? Hallitus voisi tehdä hommansa, mutta siihen se ei enää kykene - kiitos Perussuomalaisten.

Hetemäen johtama työllisyystyöryhmä on syyskuun aikana yrittänyt saada jatkoa Kiky- eli kilpailukykysopimukselle ja töitä 10 000:lle ihmiselle, anteeksi enää 8 000:lle, kun 10 000 oli liian kova tavoite.

Joopa joo.

Työttömiä on tilastokeskuksen mukaan 195 000, työministeriön mukaan 342 500 ja tutkijoiden mukaan oikeasti liki puoli miljoonaa. Pitkäaikaistyöttömiä on noin 130 000. Tasavallan budjetista työttömyysmenot leikkaavat yli kymmenen prosenttia, mikä - niinpä tietenkin, sanomattakin selvää  - hoidetaan velaksi.

Siihen nähden työllisyys(työttömyys)työryhmän tavoite on kuin,  anteeksi nyt vain, kuin hyttysen paska tuvan ikkunassa. Toki rikka on avuksi rokassakin, eipä silti. Joka tapauksessa meteli on kaamea alun perinkin vaatimattomaksi mitoitettuun tavoitteeseen nähden, lopputuloksesta puhumattakaan.

Nyt kolmikanta eli työantajat, ay-liike ja hallitus ovat yrittäneet saada työllisyyslukuja paremmaksi etsimällä konsteja mm. ansiosidonnaisen työttömyysturvan aktivointiin.

Ei tule mitään.

SAK:ssa oli jo tiedote valmiina neuvottelujen lopullisen katkeamisen varalta. Ne olivatkin jo millin päässä luhistumisesta, mutta yritystä jatketaan siis nämä naurettavat pari päivää - kunnes ne todennäköisesti katkeavat ensi viikolla lopullisesti.

Entä sen jälkeen?

Hallitus voisi esittää omaan lukuunsa jatkotoimia, mutta niitä on turha odotella.

Siitä pitää huolen tuore kiky-sopimus. Vaikka nimet ovat paperissa, hallitus ei vaaranna välejään työmarkkinajärjestöihin.

Lopullinen tae on katastrofaalisista kannatusluvuista kärsivä Perussuomalaiset. TyöministeriJari Lindström (ps.) näyttelee kotimaassa työmiehen ystävää, kun ulkoministeri, puheenjohtaja Timo Soini  (ps.) kiertelee maailmaa ja itkee, että hallituskumppanit kiusaa.

Puolue on jo linjannutkin, ettei sille käy sen paremmin ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus kuin muutkaan leikkaukset, elleivät ne sovi työmarkkinajärjestöille.

Ja niillehän ne eivät sovi.

Eli pattitilanne.

Hallituksen tavoite on luoda 110 000 uutta työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

Samaan aikaan hallituksen pitäisi miettiä laajemmin myös erilaisten kannustinloukkujen purkamista.

Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanovat, että hallitus tekee näistä asioista  kovia ratkaisuja maaliskuun kehysriihessä kannattaa ottaa penkki alleen ja istua nauramaan ääneen.

Maaliskuun kehysriihessä hallitus ei tee mitään kovia päätöksiä, se on pomminvarmaa:

Huhtikuussa on nimittäin kunnallisvaalit.

Ps.

Tämän kirjoittaja on muuten koettanut kysellä itseään viisaammilta hallituksen edustajilta, mitä niissä kolmen kuukauden välein järjestettävissä työttömien puhutteluissa työttömiltä oikein odotetaan. Vastausta ei ole kuulunut, mutta touhuaminen on kova: rahaa on ja puhuttelijoita etsitään.

Mutta siis: Mitä tehdä, ettei 30 päivän työttömyysturvakarenssi iske? Pitääkö esitellä vaikka korttitemppuja, niitähän voi opetella, jos töitä ei oikeita löydy, sopisi muutenkin hyvin tähän nykymeininkiin... 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.