Kommentti: Kokoomuksen vaaliyllätys on Juhana Vartiainen

Otsikko kirkuu:  Kokoomuksen jymy-yllätys - demarit jättänyt Juhana Vartiainen eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Ehdokkuus oli ehkä yllätys, puolue ei.

Ei ole ihan jokapäiväistä, että Valtiontalouden taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:in ylijohtaja kiittää nimittäjäänsä (Jutta Urpilainen - SDP) eroamalla puolueesta ja lähtemällä toisen puolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi.

SDP:n talouspoliittisessa työryhmässä toiminut Vartiainen sanoo, että sosialidemokraatit eivät ole sopeutuneet maailmanmenoon, vaan jämähtäneet paikalleen. SDP:tä vaivaa Vartiaisen mielestä  rohkeuden puute.

Auts, sanoo demari vaalien alla.

Vartiainen on arvostettu ja ahkera keskustelija, jonka antama leima entisen puolueensa otsaan ei jää vaille huomiota.

Leima osuu arkaan kohtaan - SDP kun ei ole vielä täysin toipunut johtajavaihdoksesta, jossa ay-liike heitti juuri talouspoliittisen herätyksen - "tarttis tehdä jotain" - saaneen puheenjohtajan sivuun.

Saattaa olla, että joiltakin puoluejäseniltä herahtaa vielä tästäkin ovenpaukautuksesta pari kyyneltä, mutta ainakin paha mieli jää.

Antti Rinne tyrmäsi jo pj-kandidaattina Vartiaisen demarikritiikin.

- Vartiaisen maailmankuva voi tulla, kun ottaa punaviiniä ja torkut työpäivän aikana.

- Vartiainen elää jossakin maailmassa, joka ei ole tätä todellisuutta.  Hänellä on oikeistolainen lähestymistapa talouteen ja unohtaa kaiken inhimillisyyden, Rinne purki keväällä Helsingin Sanomissa.

Vartiainen saapui muutama vuosi sitten Ruotsista ja on siitä lähtien ylistänyt ruotsalaista järjestelmää, jossa työmarkkinat pidetään vähän tiukemmin etäällä demokraattisesta päätöksenteosta kuin Suomessa.

Onhan sitä siinäkin jo syntiä yhdelle miehelle.

Vartiaisesta on annettu julkisuudessa kuvaa talousviisaana, joka Ruotsissa diskuteeraamiseen tottuneena on Suomessa jäänyt vähän yksinäiseksi.

Ja onhan VATT:in ylijohtaja saanut ay-liikkeen kiehumispisteeseen monella lausunnolla.

Hän ehdotti yhdessä mm. Osmo Soininvaaran ja sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon kanssa ansiosidonnaisen työttömyysturvan perusteellista muuttamista. Ansiosidonnaisen kestoa olisi lyhennetty kahdesta vuodesta vuoteen niin, että työttömyysrahaa olisi korotettu alkupäästä.

Diskuteeraus kesti sen verran, että SAK:n Lauri Lyly ehti tyrmätä esityksen. Se siitä.

Esko Ahon porvarihallitus ehdotti samaa 90-luvulla, mutta perääntyi vaivihkaa takavasemmalle, kun ay-liike uhkasi yleislakolla.

Vartiainen on ehdottanut mm. työperäisen maahanmuuton ja yleensä työvoiman tarjonnan lisäystä.

– Meillä on 340 000 työtöntä ja tässä tilanteessa työvoiman tarjonnan lisääminen lisää vain ihmisten kurjuutta, Rinne vastaa.

Rinne ei ole katsonut hyvällä VATT:in ylijohtajan ehdotuksia.  Syksyllä eduskunnan kyselytunnilla, kun vasemmistoliitto piikitteli valtiovarainministeriä puoluetoverinsa lausunnoista Rinne parahti, että "Vartiainen on ollut puheissaan harkitsematon".

Juhana Vartiainen saa eduskuntavaalikampanjalleen pian lisätuulta.  Hän käy jättämässä pääministeri Alexander Stubbille selvityksen, miten Suomi selviää talousahdingostaan yhdessä Ruotsin kokoomuksen entisen valtiovarainministeri Anders Borgin kanssa.

Monet ennustavat, että vasta sen jälkeen Suomessa alkaa varsinainen vaalikeskustelu.

Samoihin aikoihin nimittäin puolueiden pitäisi jättää yksilöidyt ehdotuksensa esimerkiksi menoleikkauksista.  Tähän mennessä onkin viljelty enemmän ehdotuksia, mistä ei missään nimessä saa leikata.

Stubb, Borg ja Vartiainen on kolmikko, joka on varmasti monelle poliitikolle ja kadunmiehelle yksinkertaisesti liikaa.  Siinä on liikaa läsnä se ajatus, että Ruotsilla menee paremmin ja he ovat tehneet viisaampaa talouspolitiikkaa.

Sovitaanko, että se on selvitys muiden joukossa?

Lue myös:

    Uusimmat