Mainos

Kommentti: Kenestä Suomen seuraava pätkäpääministeri?

Kokoomusväki on vetäytynyt pääsiäisen viettoon, mutta kykypuolueen kärkikellokkaat pohtivat ja kuulostelevat kysymystä: Minustako Suomen seuraava pätkäpääministeri. 

MTV:n Uutiset kysyi ja kokoomuksen piiriaktiivit vastasivat. Piirihallitusten jäsenet (102 vastaajaa, vastausprosentti 66) nostaisivat elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (25%) puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi ja Kataisen paikalle pääministeriksi.

Vapaavuoren nuoruudet rötöstelyt ja helsinkiläisyys puidaan jälleen kerran julkisuudessa, jos hän lähtee kisaan mukaan. Moni kuitenkin arvioi, ettei näillä asioilla ole kokoomuksen kenttäväelle suurta painoarvoa. Vapaavuori on erilainen kuin Katainen. Hän kelpaa puolueen perinteiselle siivelle. Kovanaama Vapaavuori olisi kisassa vastavoima liberaalille, someajan kosmopoliitille, Alexander Stubbille. Vapaavuoren poliittinen painoarvo on myös kasvanut vuosien myötä. Kannattaa muistaa, että Vapaavuori oli yksi historiallisen sote-sovun keskeisiä tekijöitä.

Kakkossuosikki on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo Turusta (18%). Nouseeko Orpon tähti kuitenkaan riittävästi? Orposta pidetään kokoomuksen kentällä, mutta hänen ongelmansa on Katainen. Orpo on liian samantyyppinen poliitikko kuin Katainen. Tämän varjon takaa pitäisi ponnistaa kunnolla esiin – omalla tyylillä ja linjalla. Orpon osakkeet voivat myös nousta  kompromissiehdokkaana, jos joku kärkinimistä ei lähde puheenjohtajakisaan.

Kyselyn yllättäjä on sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (15%) Risikko edustaa monille puolueessa kokemusta ja maalaisjärkisyyttä. Tosin kyselyssä Pohjanmaan piiri saattaa painottua liikaa eli se lisää Risikon pisteitä. Kokoomuksella ei ole koskaan ollut naispuheenjohtajaa ja naisehdokkaita taivutellaan mukaan – mielellään muutamaa.

Risikon niskassa, tasalukemissa, puuskuttaa ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (14%). Stubb kertoo vastauksensa pääsiäisen jälkeen. Stubb on tällä hetkellä enemmän kansansuosikki kuin puolueväen suosikki. Stubbin kohdalla puoluekokousedustajat joutuvatkin puntaroimaan tätä. Ei ole täysin vähäpätöinen asia, että kansa olisi valmis laittamaan lappunsa likoon tämän hevosen puolesta. Onko Stubb silti liian liberaali osalle kokoomuslaisista? Kotimaan politiikka on hänen selvä heikkoutensa. Mutta jos Stubb lähtee kisaan, hän vetää raivokkaan kampanjan, koska urheilijana hän ei halua hävitä. Puheenjohtajuus ja pääministerin posti kiehtoo nyt, kun Katainen hamuaa itselleen EU:n johtotehtäviä tai komissaarin salkkua.

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen on jäänyt jo kärkikaartin taakse (7%). Myös Virkkusta toivotaan ehdolle, mutta  todennäköisempi ratkaisu olisi kasvaa korkoa Brysselissä ja karistaa kuntauudistuksen pölyt ja mölyt pois. Suomen kisoihin ehtii myöhemminkin.

Joka tapauksessa puolueen julkisuuden ja keskustelun maksimoimiseksi ehdokkaita halutaan vaalikentille useampia. Ehdokasjoukko pitää  saada kasaan nopeasti. Puoluetoimisto toivoo nimilistaa tämän kuun loppuun mennessä.

Kataisen valinta kymmenen vuotta sitten oli yllätys. Kummisedät avittivat Kataisen kärkeen, oudot yhteenliittymät löysivät toisensa. Myös nyt tilanne on uusi, yllättävät tahot voivat pistää hynttyynsä yhteen tietyn ehdokkaan taakse, toista vastaan. Vanhat kokoomuksen rintamalinjat eivät päde. Onko kärkikaksari siis kuitenkin Vapaavuori - Stubb? 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.