Kommentti: Kelan pääjohtajan valinta kiristää SDP:n ja keskustan välejä – maksun aika tulee vielä

Kuvitteellisessa juhlajulkisuudessa poliitikot puhuvat vuodesta toiseen kauniisti, että poliittisten virkanimitysten ja lehmänkauppojen aika on ohi. Mutta tiikerin on vaikea päästä raidoistaan, varsinkin kun kyse on henkilövalinnoista. Poliittista vääntöä ja kulissipeliä on käyty tänä syksynä sekä itsenäisyyden juhlarahaston Sitran että Kelan ympärillä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki

Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan eilisen yllätysvalinnan nyrkkipyykkiä on pesty tänään sekä eduskunnassa että julkisuudessa. Pääjohtajan valinta on Kelan valtuutettujen eli 12 kansanedustajan tärkein tehtävä.

Työvaliokunnan esityksen vastaisesti valituksi tuli sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila äänin 8 – 4. Antilaa äänestivät keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät. SDP:n entisen kansanedustajan ja nykyisen Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Hanna Tainion taakse jäivät SDP ja vasemmistoliitto.

Kelan valtuutettujen työvaliokunta oli ehdottanut loppusuoralle Tainiota ja HUS:n professoria Lasse Lehtosta kuuden haastatellun joukosta. Jo maanantaina oli selvää, että kärkiehdokkaat eivät kelpaa kokoomukselle, mutta erityisen aktiivisesti kulisseissa hääräsi keskustan kansanedustaja Markus Lohi.

Lohi itse ei kiistä aktiivisuuttaan, mutta hänen mielestään puoluekannalla ei ollut vaikutusta manööveriin, vaan tarkoituksena oli saada laitokselle paras pääjohtaja.

Haluttiinko torpata demari?

Hallituspuolueiden rivit siis hajosivat. Keskustalaisten tulkinnan mukaan hallituksella ei ollut yhteistä linjausta Kelan pääjohtajasta ja kenttä oli avoin.

Demarileirissä asiaa ei niellä kuitenkaan purematta. Oliko keskustalaisten ainoa motiivi estää demaritaustaisen ehdokkaan nousu keskustan vuosikausia läänittämään Kelaan, kysyttiin tänään. Kelan valtuutettu Lohi ei ole nyt hyvässä kurssissa.

Joka tapauksessa voi sanoa, että eilisen voitot löytyvät politiikassa usein naaman edestä myöhemmin. Kelasta jää arvet hallituksen sisälle. Näin se menee. Kepun maksun aika tulee vielä.

Hallituspuolueet ovat kuin pariskunnat Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa. Nyt ollaan yllätyshäiden jälkeen vielä tutustumisvaiheessa, mutta pienetkin asiat saattavat tuoda epäsopua ja ryppyä yhteiseloon.

Mitä vielä nähdäänkään, kun edessä ovat vaikeat ajat ensi keväänä kehysriihessä ja kesän 2020 budjettiriihessä!

Arpa vei, peli toi – Antilan erikoinen tie Kelan johtoon

Antilan tie Kelaan johtoon on ollut erikoinen jo tähän asti. Vuonna 2016 hän hävisi paikan arvalla Elli Aaltoselle. Nyt työ pitää aloittaa poliittisen pelin jälkeen. Tosin ennen vuoden vaihdetta tämäkin kohu on jo peittynyt monen muun uuden alle.

Pääasia lienee kuitenkin se, että Outi Antilaa pidetään laajalti pätevänä tehtävänään. Hän siirtyy pääjohtajaksi STM:n sosiaaliturva- ja vakuutusosaston päällikön paikalta. Antila on oikeustieteen kandidaatti, Kelan hallituksen jäsen sekä Työterveyslaitoksen johtokunnan ja Finanssivalvonnan johtokunnan jäsen. Ihan vaikuttava CV.

Antilan suurin testi pääjohtajana liittyy tulevaan jättiurakkaan eli sosiaaliturvan uudistamiseen. Sotesta sotuun. Silloin mitataan muutosjohtajan taidot. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja