Kommentti: Hallitus uhkaa muuttua basaariksi, viimeinen hetki koota rivit suoriksi

Kakku pöytään! Kiistat hallintarekisteristä ja alkoholivapautuksista täyttävät vuoden. Näiden rinnalla sotekin etenee kuin pikajuna. Hallituksen on aika päättää, jatketaanko tällä kokoonpanolla tosissaan vai lyödäänkö tämä jo nyt ihan lekkeriksi? kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Jussi Kärki. 

Molemmat asiat – osakeomistusten julkisuus ja vahvojen oluiden vieminen ruokakauppoihin – vaikuttivat aluksi pikkujutuilta. Hallintarekisterin kiemuroista valtaosa kansasta ja sen edustajista ei tiedä eikä haluakaan tietää yhtään mitään. Alkoholista toki enemmän.

Mutta puheenaiheita ei päätetä enää median aamupalavereissa tai eduskuntaryhmien aivoriihissä, vaan someajassa sitä sattuu ja tapahtuu outoja.

Aloitetaan "hämärärekisteristä" ja otetaan sitten viinat päälle.

Perussuomalaisille on sattunut kohdalle sitä huonompaa tuuria: ensin rävähti syliin hallitsematon maahanmuutto, sitten palkansaajien etujen leikkaus ja nyt hallintarekisteri. Rötösherrat kuriin -puolueelle on erityisen vakava paikka, jos rahapiirien avoimuutta vähennetään.

Puolueen poliisikansanedustajat pullikoivat esitystä vastaan, ja torstaina mediassa liikkui jo varmana tieto, että eduskuntaryhmän johto olisi erottamassa kapinallisia. Tieto oli väärä.

Hallintarekisterin toinen käsittely on ensi tiistaina ja äänestys myöhemmin ensi viikolla. On jännä nähdä, ovatko perussuomalaisten poliisikansanedustajat paikalla ja miten he äänestävät. Ainakin Kari Kulmala on ensi viikolla työmatkalla. Ilman syytä ei voi olla poissa - ja äänestys ikävästä asiasta ei riitä päteväksi syyksi.

Puheenjohtaja Timo Soini piti pitkään värikkään ryhmän värikkäimmät persoonat kurissa, ajoittain isällisen tiukoilla otteilla. Soini kuritti ja armahti. Talosta on puuttunut isäntä Soinin ilmoitettua lähdöstään ja se alkaa näkyä. Hallituskumppanit laskevat jo päiviä puoluekokoukseen, milloin perussuomalaisilla on taas oikea johtaja.

Myös luottamus hallituspuolueiden välillä murenee päivä päivältä. Tästä tuoreena osoituksena on se, että perussuomalaiset vaativat Juha Sipilää ja Petteri Orpoa allekirjoittamaan sopimuksen hallintarekisterijupakan viime metreillä. Siinä sitoudutaan valmistelemaan päätös, että tunnistamaton osingonsaaja joutuu maksamaan 50 prosentin ennakonpidätyksen.

Otetaan sitten käsittelyyn alkoholivapautukset eli vahvempien oluiden, aidon lonkeron ja limuviinojen tuominen ruokakauppoihin.

Hallituspuolueet pääsivät tästä sopuun tasan vuosi sitten. Siihen loppuivat herrojen kiireet ja alkoholiuudistus meni Sipilän sanastolla vatuloinniksi.

Aihe on erityisen hankala keskustalle, jonka riveistä väläyteltiin viime eduskuntavaalien alla täysin päinvastaista muuvia: keskioluen viemistä pois kaupoista. Tuolloin kansa parahti ja kepun veret seisauttava vaalivoitto meinasi kuihtua ennen aikojaan keppanaan.

Nyt keskustan ryhmä haluaisi neuvotella muutoksia vuoden takaiseen sopuun. Ymmärrystä ja tukea voi odottaa naapurista perussuomalaisten uudelta ryhmäjohtajalta Toimi Kankaanniemeltä, joka 1990-luvulla veti salmiakkikossun pois Alkosta. Kankaanniemen edeltäjä Sampo Terho tunnetaan lonkeron ystävänä ja hän oli neuvottelemassa ratkaisua.

Uusi kansanedustaja Pekka Puska on ollut tänä keväänä keskustan neliraajajarrutuksen eturintamassa kaatamassa alkoholiuudistusta. Kun tuntee miehen historian ja sanomiset THL:n johdossa, tämä vastustus ei tullut ihan puskista.

Viivyttely tehoaa. MTV Uutiset kertoi torstaina, että alkoholiuudistus on lykkääntymässä syksyyn. Poliittisen kiistan lisäksi tähän vaikuttavat sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiireet soteuudistuksen kanssa ennen kesälomia. Aito lonkero jää siis soten jalkoihin.

Muutamat keskustalaiset haluavat alkoholista omantunnonkysymyksen, jolloin ryhmäkuri ei sitoisi edustajia äänestyksessä. Kokoomuslaiset huomauttavat tähän, että jo sovittu 18 maakunnan lukumäärä voi olla niin ikään omantunnonkysymys. Silmä silmästä, maakunta lonkerosta.

Viime vaalikauden loppu oli eduskunnan historian surullisimpia. Sirkus huipentui, kun hallitus kaatoi oman opintotukiesityksensä. Äänestys luvuin 1-185 tullaan muistamaan ikuisesti. Hallituksen esityksen ainoa puolustaja Kimmo Sasi (kok.) putosikin sitten episodia seuranneissa eduskuntavaaleissa.

Nyt näyttää ikävästi siltä, että Sipilän hallitus on lähtenyt kulkemaan samoja sirkuspolkuja. Ja jo vaalikauden puolivälissä.

Eräs hallituspuolueen kansanedustaja puhisi punaisena eduskunnan kuppilassa tällä viikolla: "Olisi kiva, jos joku johtaisi tätä hallitusta."

Sipilän kannattaisi puhaltaa pilliin ennen kuin pikkujutut muuttuvat suuriksi. 

Lue myös:

    Uusimmat