Mainos

Kommentti: Kairon köyhyys kärjistyy – vanhukset ja katukissat samoilla apajilla

Kadulla lojuvat roskapussit ja harvoista jäteasioista pursuavat roskat ovat yleinen näky lähes kaikkialla Kairossa. Kesällä varjolämpötilan kohotessa neljäänkymmeneen ja yli, elintarvikejäte alkaa pilaantua jo muutamissa tunneissa.

Katukissat ja kulkukoirat sekä joissakin kaupunginosissa myös aasit tai vuohet etsivät jatkuvasti syötäväksi kelpaavaa jätettä kadulta ja jäteastioista.

Tänä kesänä jätekasoista ovat etsineet ruokaa myös kodittomat vanhukset. Pysähdyttävin näky, joka syöpyi pitkäksi aikaa mieleeni, oli kotikulmillani supermarketin viereiseltä jätelavalta käsikopelolla syötävää tai jotain käyttökelpoista etsivä heikkonäköinen tai sokea vanha mies, joka puristi roskalavan reunalta löytämäänsä vielä juomakelpoista Starbucks -kahvilaketjun muovista maitokahvilasia kuin suurta aarretta.

Kävin ostamassa miehelle sämpylän ja vesipullon. Muutama ohikulkija antoi miehelle rahaa.

Egyptiläiset vaativat reilun kolmen vuoden takaisessa vallankumouksessa erityisesti ”leipää ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta”.  Köyhyyden lisääntyminen näkyy Kairon katukuvassa monin tavoin. Kerjäläisiä sekä kadulla eläviä ihmisiä, jopa perheitä lapsineen, on enemmän kuin ennen.

Osaksi kerjäläisten lisääntyminen katukuvassa selittynee sillä, että poliisi ei ehkä häädä heitä pois yhtä aktiivisesti kuin ennen vallankumousta, jolloin poliisi otti osansa kerjäläisen päivän saaliista vastapalveluksena sille, että antoi tämän istua kadulla kerjäämässä tai myymässä nenäliinoja.

Kerjäläisiä ja kodittomia kokoontuu usein moskeijoiden ympäristöön, koska moskeijat jakavat apua köyhille ja moni moskeijaan rukoilemaan poikkeava antaa kerjäläiselle rahaa helpommin juuri moskeijan lähellä kuin muualla kadulla.

Egyptin köyhille on kohta luvassa hetkellistä helpotusta. Kesäkuun lopussa alkava muslimien paastokuukausi Ramadan on hyväntekeväisyyden aikaa, jolloin ruokaa, vaatteita ja rahaa jaetaan palvelusväen lisäksi myös köyhille. Monet muslimit uskovat, että hyvät teot tuovat tekijälleen suurimman siunauksen paastokuukauden aikana.  

*Teknisen häiriön takia artikkeli on julki sekä kotimaan että ulkomaan kategoriassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.