Mainos

Kommentti: Itsenäisyysilta kiakkokansan keskellä

MTV Uutisten toimittaja Antti Mälkönen seurasi eilen koko illan tapahtumia Tampere-talon ulkopuolella. Mielenosoittajien ja poliisin yhteenotto oli ajoittain rajua. 

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhla järjestettiin eilen ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolella. Rennomman juhlaohjelman ja perinteisen pukuloiston ohella Tampereen juhlista mieliin jäävät rajuiksi äityneet mielenosoitukset ja mellakat.

Seurasin itse koko illan tapahtumia ensin Tammelan torilla ja myöhemmin Sorsapuistossa Tampere-talon kupeessa. Torille kokoontui alkuillan aikana arviolta ehkä noin reilut parisataa mielenosoittajaa. Suurin osa paikallaolijoista oli varustautunut Jutila-naamarein, joillakin oli tapahtuman teeman mukaisesti mukana myös omat jääkiekkomailat ja -suojukset. Tunnelma Tammelan torilla oli rauhallinen ja varsin odottava. Muutaman musiikkiesityksen ohella ohjelmassa oli lähinnä seisoskelua ja odotusta jostain, jota ei ääneen mainittu.

Tasavallan presidentin ja rouva Haukion aloitellessa kättelyurakkaansa noin puolen kilometrin päässä Tampere-talossa, rynnistivät kiakkovieraat liikkeelle kohteenaan kyseinen Tampere-talo. Soihdut palaen, erittäin voimakkaat paukkupommit ja rumpuryhmät paukkuen sekä iskulauseita huutaen mielenosoittajajoukko eteni koko kadun leveydeltä päättäväisesti kohti juhlapaikan viereistä Sorsapuistoa.

Tilanne tekee varkaan

Kiakkovieraiden lähentyessä Sorsapuistoa, vedettiin turva-aidan toisella puolella mellakkakypäröitä tiukemmalle. Poliisin pystyttämä metalliverkkoaita pysäytti tiiviisti edenneen mielenosoittajaryhmän. Rumpujen iskiessä tiukkaa tahtia hyökkäsivät ensimmäiset aidan kimppuun. Toinen seurasi toistaan ja äkkiä kunnon rytinä olikin valmis.

Moni Tammelan torilla haastattelemani mielenosoittaja kertoi aikovansa osoittaa mieltään vain huutamalla. Oman arvioni mukaan nopeasti edennyt tilanne teki monesta rauhallisin mielin tapahtumaan lähteneestä kuitenkin "varkaan". Samaan hengenvetoon täytyy tosin todeta, että läheskään kaikki mielenosoituksessa mukana olleet eivät poliisia ja poliisin aitaa vastaan hyökänneet, vaan seurasivat tilannetta vierestä.

Joka tapauksessa moni hyökkäykseen mukaan lähti. Metalliaita osoittautuikin varsin heppoiseksi ja ryhmä sai aitaan muutaman aukon aikaiseksi. Poliisi vastasi pippurisumutteiden ohella ratsupoliisin voimalla. Viiden hevosen voimasta mielenosoittajajoukko vetäytyikin aidasta hieman taaemmaksi. Tehokas ratsuyksikkö tuli päälle sen verran suurella voimalla, että mielenosoittajien ohella myös suuri toimittaja- ja kuvaajaryhmä sai vihdoin jalat alleen.

Aidan lävitse yritettiin vielä muutamaan otteeseen, mutta iskut jäivät kuitenkin enemmän yksittäisiksi yrityksiksi. Koko joukkio olikin selvästi vailla selvää johtajaa tai ohjeistusta, mikä varmasti esti suurempien yhteenottojen syntymisen.

Kaupungille ja takaisin

Tilanne rauhoittui ja mielenosoittajat poistuivat yhdessä tuumin puistosta kohti keskustaa. Siellä muutamien kauppojen näyteikkunat saivat kiakkovieraiden mailoista omat itsenäisyyspäivän tervehdyksensä. Myös niin poliisin kuin ulkopuolistenkin autoja oli vahingoitettu.

Ryhmä palasi kaupunkikierroksen jälkeen takaisin Sorsapuistoon. Osalle oli tullut varmaankin jo väsy, osa oli katsonut paremmaksi jäädä tapahtumista pois. Joka tapauksessa ryhmä oli jo selvästi pienentynyt. Poliisin metalliaita sai jälleen uusia kolhuja ja mutkia runkoonsa. Tällä kertaa poliisin vastaus tuli yhä vahvemmin pippurisumutteiden muodossa. Aitaa lähestyvä sai välittömästi suihkeet naamalleen. Joukkoa eroteltiin myös poliisin heittämillä kaasupanoksilla, jotka saivat väkijoukon hajaantumaan yskien sivummalle. Rummut soivat, väki tanssi ja kaasu leijaili ilmassa vielä noin tunnin ajan, mutta yhtä isoksi rähinäksi ei toinen yritys nousut kuin ensimmäinen kapina.

Varsinkin toisen rytinän aikana paikalla oli myös varsin paljon täysin ulkopuolisia katselijoita. Toimittajien ohella myös he rynnivät keskelle rähinöitä seuraamaan tapahtumia aivan vierestä, mikä ei sinänsä poliisin työtä ainakaan helpottanut.

Aita ja nippusiteet

Erikoista oli se, että poliisi oli pystyttänyt aitansa niinkin lähellä Tampere-taloa.  Matkaa Sorsapuistosalin ikkunoihin ei ollut sataakaan metriä. Kevyet ilotulitteet lensivät jo nyt lähelle ikkunoita. Sen lisäksi, että aita oli lähellä, näytti se myös varsin heppoiselta. Nippusiteillä yhdistelty metalliaita olisi ollut paremmin organisoidun joukkion käsissä laajemmaltikin palasina. Toiseen hyökkäykseen uusitut aidat eivät olleet senkään vertaa sidotut. Huudeltiinpa poliisien joukosta nippusiteitä paikalle vielä kesken kaasutustenkin.

Jotkut kritisoivat poliisin toimia tilanteessa koviksi. Kyllä, etenkin ratsupoliisien toimesta tultiin väkijoukkoon vauhdilla, mutta toisaalta se on myös niiden tehtävä. Ja yhtälailla hevoset saivat myös poikittaista mailaa - ja kovaa.  Pitkälti ratsujen ansiosta poliisi piti kiakkokansan aidan oikealla puolella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja