Kommentti: Historiallisen paha möhläys – Journalisti-lehden päätoimittaja rikkoi Journalistiliiton perusperiaatteita

Suomen historian jännät naiset 8:08
Maria Pettersson puhui kirjastaan Suomen historian jännät naiset Huomenta Suomessa elokuussa 2023.

Toisinaan on hätkähdyttävää havaita, miten vähän julkisuudessa edes toimittajat ovat kiinnostuneita oman alansa ammattiliiton toiminnasta, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten toimittaja Kari Pyrhönen.

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson on karkeasti rikkonut liittonsa perusperiaatteita ja liiton hallitus katselee tällaista toimintaa vain läpi sormien. Ei tunnu syvemmin kiinnostavan ketään. Tämä on tietysti liitolle hyvä asia, koska päämajassa haluttaisiin lakaista liukkaasti maton alle tämä historiallinen munaus.

Pettersson lainaili tietokirjaansa surutta tutkijoiden tekstiä lähteitä asianmukaisesti ilmoittamatta. Tutkijat reklamoivat plagioinnista opetus- ja kulttuuriministeriön alaiselle tekijänoikeusneuvostolle.

Tekijänoikeusneuvoston lausunto oli selvä. Petterssonin toiminta on moitittavaa. 

Asiaa vatvottiin kuukausia ennen lausuntoa. Journalistiliitto ja Pettersson kiistivät plagioinnin. Nyt kun tekijänoikeusneuvoston näkemys tuli julki, liiton hallitus pui sotkua ja Pettersson myönsi hallituksen edessä virheensä anteeksi pyytäen.

Ja mitä teki liiton hallitus?  Se antoi Petterssonille täyden luottamuksen. Journalistiliiton lausunnon mukaan nyt liikutaankin jotenkin harmaalla alueella. 

Ajatellaanpa tilannetta, jossa minun työtäni, kirjoittamaani tekstiä kopioitaisiin toiseen tiedotusvälineeseen ilmoittamatta edes alkuperäistä kirjoittajaa. Journalistin ohjeet antaisivat minulle työkalun puuttua asiaan tai voisin kääntyä liittoni puoleen. 

Tiedän, että saisin liittoni lakimiehiltä tukea, jolla viime kädessä vaadittaisiin korvauksia. Kysehän on tekijänoikeusloukkauksesta, varkaudesta. Ei taatusti liikuttaisi missään harmaan sävyissä.

Kun Journalistiliiton lehden  päätoimittaja kopioi, kanta onkin täysin päinvastainen.

Lähde on mainittava

Journalistiliiton perustehtäviin kuuluu toimittajien ja kirjailijoiden tekijänoikeuksien sekä Journalistin ohjeiden (JO) vaaliminen. Ne ovat ovat toimittajan työn etiikan pyhä raamattu. Oletan, että Journalistiliiton hallitus ja päätoimittaja Pettersson tuntevat myös JO:n pykälän 7: 

Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja.

Olen seurannut Journalistiliiton toimintaa aktiivisesti 25 vuotta ja ollut mukana myös luottamustehtävissä. Liiton jäsenenä on ikävää, mutta pakko sanoa nyt tämä: En muista liiton historiassa näin pahaa munausta. Miten voi antaa tuen ja luottamuksen toimille, jotka sotivat täysin liiton omia perusperiaatteita vastaan?

Kestämätön selitys

Pettersson on Journalisti-lehden päätoimittajana hoitanut työnsä hyvin. Mutta tämä on eri asia.  ”Kirjoitin vapaa-ajalla” on kestämätön selitys. 

Ei tässä ammatissa voi ajella kaksilla rattailla. Liiton olisi pitänyt läksyttää Petterssonia julkisesti antamalla vähintään varoitus tai vakava huomautus toiminnasta liittoa vastaan. 

Journalistiliiton menettely tässä asiassa vie uskottavuutta koko ammattikunnalta ja sen myötä luotettavalta journalismilta, jonka pitäisi palvella yleisöä. 

Mutta eipä hätiä liiton päämajassa. Kummempaa hälyä tällainen sohlailu ei näytä mediassa aiheuttavan. Muutama arvovaltainen journalisti on arvostellut liittoa kovin sanoin ja vaatinut Petterssonia eroamaan. Muun muassa Helsingin Sanomat sekä Iltalehti ovat lyhyesti uutisoineet tämän kritiikin.

Kun Journalistiliitto kertoo Facebook-sivuillaan Petterssonin anteeksipyynnöstä ja liiton hallituksen osoittamasta luottamuksesta, tämä ei herätä ainuttakaan kommenttia. Ei ainuttakaan. 

Eikö näin vakava asia todellakaan kiinnosta alan ammattilaisia?

Lue myös:

    Uusimmat