Kommentti: Eräänlaiset ilmastopakolaiset ovat täällä jo nyt – sen ovat eteläsuomalaiset saaneet huomata

Suomalaisten luontokuva tulee muuttumaan uusien ja katoavien eläinlajien myötä pysyvästi, kirjoittaa MTV Uutisten etusivun vastaava tuottaja Seppo Haaparanta.

Jokainen suomalainen tulee näkemään kotiseudullaan yhdenlaisia ilmastopakolaisia, nimittäin uutta kotia etsiviä eläimiä.

Ja kuulemaan. Sen voivat Etelä-Suomessa ja rannikkoseuduilla asuvat jo kertoa. Tulevasta on saatu esimakua, kun kevätlintujen laulusta on saatu nauttia runsain määrin keskellä tammikuuta.

Nyt on poikkeuksellinen talvi. Tämä on harvinaista.

Mutta pian se ei ole. Vastaavat talvet tulevat yleistymään, ja kehityskulku tulee jatkumaan Suomessa vähintään kymmeniä vuosia, käy ilmi Ilmatieteen laitoksen ennusteista.

Muutospaine ja vaikutus Suomen eläimistöön ja koko luontoon on kaukana luonnollisesta, sanoo WWF MTV Uutisille. Suurimpiin ongelmiin joutuvat arktiset lajit, jotka joutuvat etsimään tarvitsemaansa lunta ja jäätä yhä korkeammalta, tuntureilta ja pohjoisesta.

Kunnes pakoon ei enää pääse. Jossain vaiheessa tulee tunturin huippu tai Jäämeri vastaan.

Linnut joutuvat etsimään uutta sopivaa elinaluetta, ja niiden esiintymisalueet siirtyvät pohjoisemmaksi. Mikä on ollut tuttua viserrystä Etelä-Suomessa, on sitä pian Keski-Suomessa.

Moni Baltiassa viihtyvä lintu muuttaa Suomenlahden yli. Puhumattaan hyönteisistä ja jopa nisäkkäistä.

Ihmisille tämä tarkoittaa luontokuvan muuttumista. Tuttuja kansallislajeja ei välttämättä enää kotiseudulla näy. Uusia muuttaa rinnalle ja tilalle.

Eläimille muuttuva ympäristö on elämän ja kuoleman kysymys. Jos ei sopeudu, katoaa.

Linnut osaavat lentää kauaskin, pakoon sopimattomaksi muuttuvia seutuja. 

Siivettömät lajit eivät siihen pysty.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja