Kommentti: Ensin maahanmuuttokriisi, nyt korona - Schengen-järjestelmä natisee liitoksissaan

Ensimmäinen potilas joutuis Suomessa tehohoitoon – MTV Uutiset kertoo tuoreimmat tiedot koronaviruksesta 4:13
MTV Uutiset Live seuraa päivän koronavirustilannetta – Suomessa ainakin 277 tartuntaa

Tanska, Itävalta, Puola, Slovakia, Kypros... Ovet vain paukkuvat kun EU-maa toisensa perään sulkee rajansa. EU:n kulmakivi, vapaan liikkuvuuden Schengen-järjestelmä on romahtamisen partaalla kun maat päättävät estää kaiken liikenteen koronan rajoittamiseksi, MTV Uutisten ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Kivimäki kirjoittaa kommentissaan. 

Italiasta Itävaltaan pääsee Brennerin solan kautta tällä hetkellä vain, jos tulijalla on esittää tuore lääkärintodistus negatiivisesta korona-testistä.

Kyse ei ole pelkästään yksittäisestä erikoistilanteesta. Rajojen sulkemiset paljastavat armottomasti jäsenmaiden epäluottamuksen siihen, että EU pystyisi  hoitamaan epidemiatilannetta. EU-komissio suosittelee sulkemisten sijaan kattavia terveystarkastuksia valtionrajoille.

– Tietyt rajoitukset ovat oikeutettuja, mutta yleiset matkustuskiellot eivät ole WHO:n mukaan tehokkain tapa. Päin vastoin, niillä on suuri sosiaalinen ja taloudellinen seurannaisvaikutus. Ne tuhoavat ihmisten elämiä ja liiketoimintaa yli rajojen, vetosi komission puheenjohtaja Ursula von del Leyen.

Toisin sanoen: Tehkää terveystarkastuksia, mutta älkää sulkeko rajoja!

Ja silti rajoja suljetaan nyt koko ajan. Miten käy Schengenin?

Schengenin hätätilaa syventää se, että tilanne ei ole uusi.

Vain pari vuotta sitten nähtiin ennenkokematon pakolaisten aalto joka koetteli koko EU-alueen rajoja, ja monet maat päättivät sulkea rajansa. Logiikka oli sama: Hajanainen EU moninaisinen käytäntöineen ei pysty hoitamaan asiaa keskitetysti ja yhteinen linja on monen maan mielestä liian löyhä.

Ratkaisuksi löydettiin rajat kiinni -politiikka.

Silloinkin maat, jotka siihen ensimmäisenä turvautuivat, ovat samoja kuin nytkin. Tanska ei edes keskustellut EU-johdon kanssa ennen kuin päätti sulkea rajansa koronan takia. Unkarissa pääministeri Orban puhuu jo "ulkomaalaisten tuomasta taudista" ja vetää suorat yhtäläisyysmerkit maahanmuuttokriisin ja koronakriisin välille.

Koronavirus on antanut Euroopan maahanmuuttokriittisille populisteille ennennäkemättömän tehokkaan poliittisen aseen. Sillä saattaa vielä olla kauaskantoiset seuraukset koko unionin vapaalle liikkuvuudelle.

Lue myös:

    Uusimmat