Kirjeenvaihtajan kommentti: Italia syyttää EU:ta siltatragediasta ja osoittaa, että unioni tekee korjausliikkeitä liian myöhään

Euroalueen velkakriisimaat ja EU:n ulkorajojen vartijat joutuivat pyristelemään liian kauan ilman muiden apua. Valuvikojen korjaaminen olisi pitänyt aloittaa ajat sitten, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Genovassa romahtaneen sillan raunioista onnistuttiin pelastamaan ihminen täydellisesti rusentuneen auton sisältä. Katso video:

Genovan siltaturman raunioista löytyi eloonjäänyt tuhoutuneesta autosta 0:42

EU-partiolaiset, sekä riemunkirjavien taskuliinojen käyttäjät että vihaajat, ovat hyvin hyvin vihaisia. Italian sisäministeri Matteo Salvini syyttää Genovan siltatragediasta Euroopan unionia. Ennenkuulumatonta! Pöyristyttävää! Että nuo puolirasistiset populistit kehtaavat!

Salvinin syytös on tietenkin absurdi, mauton ja myös epäoikeudenmukainen.

Italiaan on syydetty EU-rahaa

Italiaan on syydetty EU-tukia vuosikymmenten ajan vähintäänkin avokätisesti. Ja niitä on käytetty vähintään yhtä leväperäisesti.

On kohtuutonta väittää, että sillat sortuvat ja ihmisiä menehtyy, koska Italia on noudattanut liian kauan EU:n tiukkaa budjettikuria.

Vai onko sittenkään? Pitäisikö Brysselissä ja useimmissa EU-pääkaupungeissa sittenkin hakeutua peilin eteen miettimään, mitä viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana on tehty ja mitä ei?

Näppärä Dublin-sääntö

Aloitetaan turvapaikanhakijoista.

Saksan liittokansleri Angela Merkel täräytti viime viikon lopulla Espanjassa, että niin sanotut Dublin-säännöt eivät toimi. Kyse on siis EU-maiden välisestä sopimuksesta, jonka mukaan turvapaikanhakijasta kantaa vastuun se EU-maa, johon hakija saapuu.

Käytännössä sopimus takasi vuoden 2015 pakolaiskaaokseen asti sen, ettei Saksan ja muiden EU:n "sisärajamaiden" ole juuri tarvinnut kantaa huolta Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista.

Kun oikaistaan mutkat, normaalitilanteessa esimerkiksi Saksaan ei olisi pitänyt tulla yhtään poliittisesti vainottua tai sodan kauhuja pakenevaa syyrialaista, afganistanilaista tai irakilaista.

Juuri tämän Dublinin sopimuksen "kätevän" piirteen Merkel Espanjassa myönsi.

Raskas Schengen-vastuu

Pöyristyttävän epäreilua asetelmaa vääristi vuosien ajan vielä se, että EU:n ulkorajojen valvonta jätettiin ulkorajamaiden huoleksi.

Tämä on yksi vapaan liikkuvuuden takaavan Schengenin sopimuksen dramaattisista heikkouksista.

Suomi on pitkästä EU-ulkorajasta huolimatta kuulunut Dublinin sopimuksen puoltajiin, koska se sälyttää pakolaisvastuun näppärästi Etelä-Euroopan "tuhlaajamaille".

Meillä on voitu luottaa siihen, ettei Venäjältä tule samanlaista vyöryä kuin esimerkiksi Balkanilta tuli. 

Lue myös:

    Uusimmat