Mainos

Kommentti: Ensin keskustalaiset alkoivat valita julkisesti puoliaan Kulmunin ja Kaikkosen väliltä – sitten puoluejohtajakisa kärjistyi loukkaantumisolympialaisiksi

Puheenjohtajaehdokkaiden puheet ovat ratkaisevassa asemassa keskustan puoluekokouksessa Kouvolassa, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg. Vaikka Katri Kulmuni johtaa gallupeissa, suuri osa kokousedustajista on kertonut päättävänsä kumpaa äänestää vasta kokouspaikalla.

Koko kesän ajan media kuin media on halunnut enemmän kipinää keskustan puheenjohtajakisaan. Kärkiehdokkaat, elinkeinoministeri Katri Kulmuni, sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen ovat niin samaa mieltä monesta asiasta että heidän välillänsä on ollut vaikeaa löytää minkäänlaisia eroja.

Tällä viikolla kampanjointi sähköistyi, kun varteenotettavat keskustavaikuttajat astuivat mukaan kuvioihin.

Puheenjohtajapestin perijättärenä pidetty Annika Saarikko ilmoitti jo keväällä, ettei asetu ehdolle keskustan puheenjohtajaksi perhelisäyksen takia. Saarikko kirjoitti viikolla Facebookissa kannattavansa Antti Kaikkosta keskustan puheenjohtajaksi ja tämä sai aikaiseksi sellaisen loukkaantumisen kierteen, ettei todelliseksi usko.

Monen mielestä oli väärin Saarikolta kertoa julkisesti kumpaa kärkiehdokasta hän kannattaa, ja he loukkaantuivat tästä.

Pitkän linjan keskustalaiset taustavaikuttajat Seppo Kääriäinen ja Tapani Tölli kiiruhtivat Katri Kulmunin tueksi. Ja Kulmunin tukijat huokasivat helpotuksesta. Saarikon motiiveja kyseenalaistettiin ja Kulmunin kannattajissa arveltiin, että Saarikko tukemalla Kaikkosta haluaa asettua ehdolle puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa.

Tästä taas Saarikko loukkaantui ja ilmoitti perjantaina, ettei asetu ehdolle puoluekokouksessa kesällä 2020, sekä totesi samalla, ettei tule ollenkaan Kouvolan puoluekokoukseen. Siihen oli käypä syy, Saarikon laskettu päivä on kohtapuolin.

Kaikkosen kannattajat arvelivat eilen, että Saarikon motiivien epäileminen Kulmunin kannattajien keskuudessa voi sataa Kaikkosen laariin.

Heikoin kannatus miesmuistiin

Kärkiehdokkaat itse, Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni ottivat tilanteen rauhallisesti ja totesivat vain, että viime metreillä tunteet käyvät helposti kuumina kannattajien keskuudessa.

Perjantai-iltana molemmat ehdokkaat tapasivat keskustan väkeä Kouvolan hotelleissa ja pitivät palopuheita kuulijoille. Ei jäänyt epäselväksi, että molemmat pyrkivät tehtävään tosissaan.

Katri Kulmunin etumatka eri mielipidemittauksissa näkyi myös yleisömäärässä. Mutta myös Kaikkosella oli vankat kannattajansa. Perjantaina vain pieni osa kokousedustajista oli saapunut Kouvolaan. Suurin joukko saapuu nimittäin vasta lauantaina.

Pitkien puukkojen yö

Perinteisesti keskustan puoluekokouksissa on juntattu oman ehdokkaan puolesta läpi yön, niin kutsutusti pitkien puukkojen yönä. Kouvolassakin käytiin keskusteluja yömyöhään mutta ei samalla intensiteetillä kuin yleensä, koska suurin osa kokousedustajista ei ollut vielä saapunut Kouvolaan.

Moni edustaja on myös ilmoittanut, että päättää vasta paikan päällä kumpaa ehdokasta loppupeleissä äänestää. Itse puoluekokouspäivä on siis entistä tärkeämpi ja ehdokkaiden puheet ovat ratkaisevassa asemassa.

Hermostuneisuus kampanjaleireissä näkyi selkeästi eilen illalla Kouvolassa. Molemmat leirit vakuuttivat, että ehdokkaiden puheet ovat jotain aivan erityistä. Ja sitä sen olla pitää, jotta ehdokas tulee valituksi.

Kumpi ehdokkaista sitten valittiin niin haasteita riittää. Keskustan kannatus puoluemittauksissa ryömii pohjalukemissa, alle 12 prosentin kieppeillä. Jotta kannatus saadaan nousuun, uuden puheenjohtajan pitää kuitenkin ensi työkseen saada kaikki keskustalaiset puhaltamaan samaan hiileen, ja se ei välttämättä käy käden käänteessä kaikkien tämän viikon loukkaantumisien jälkeen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja