Näkökulma: Aleksander Barkov täysin väärässä paikassa?

Helsingissä pelatut kaksi NHL:n runkosarjaottelua Florida Panthersin ja Winnipeg Jetsin välillä tarjosivat mahdollisuuden seurata maailman parasta kiekkosarjaa paikan päällä. Erityisesti esiin nousi Aleksander Barkovin outo asema Panthersin ylivoimapelissä, kirjoittaa MTV Sportin Jukka Lohva. 

Pääkuvan videolla Tulosruudun kuvaa perjantain ottelusta. Mukana myös Patrik Laineen osuma. 

Jetsin suomalaishyökkääjä Patrik Laine keräsi suurimman huomion ylivoimamaaleillaan ja täysin ansaitusti.

Mutta. Molemmissa peleissä, varsinkin ensimmäisessä, viidellä viittä vastaan pelattaessa, yksi oli ylitse muiden. Panthersin ykkössentteri Aleksander Barkov.

Barkov pystyi luomaan hyökkäyksiä ja rytmittämään peliä tasaviisikoin pienen kaukalon mailaviidakossa. Erityisesti keskushyökkääjän avauspelaaminen ja lähdöt omalta puolustusalueelta osoittivat sen, miksi Barkov on niin erinomainen ja valmentajien arvostama pelaaja.

Floridan päävalmentaja Bob Boughner arvostaa 23-vuotiasta kapteeniaan, mutta miksi ihmeessä huikean peliälyn, kovan mailan ja silkkiset hanskat omaava Barkov on ylivoimalla maskimiehenä, tolpan vieressä, ottamassa iskuja?

– Minulle on periaatteessa sama, mihin minut laitetaan. Yritän tehdä sitä, mitä käsketään. Se on minulle ihan hyvä haaste. Siinä pitää olla myös hyvä maalineduspelaaja, laittaa riparit sisään, auttaa päätykiekoissa ja muutenkin olla hyvä maskissa. Minulla on paljon oppimista. Jos siinä oppii hyvin pelaamaan, tulee myös maaleja ja syöttöjä, ja ylivoima rupeaa toimimaan, suomalainen avasi erikoisrooliaan ensimmäisen pelin jälkeen.

Ehkä Boughner on nero. Hän haluaa jalostaa Barkovista vielä paremman pelaajan. Hän haluaa muokata Barkovista yhden ahtaaseen paikkaan sijoitetun syöttölaudan. Yhden lisäelementin.

Siihenkin Barkov kykenee. 191-senttinen Barkov aiheuttaa maskia ja pystyy luomaan irtokiekoista pienillä siirroilla, syötöillä maalipaikkoja muille. Maalipaikkoja, joista kiekon voi laittaa tyhiin. Sen hän todisti Helsingissä, vaikka tehoja maalinedestä ei syntynytkään viidellä neljää vastaan pelatussa ylivoimapelissä.

Barkovin kanssa samassa ylivoimassa pelaavat hyökkääjät Jonathan Huberdeau, Vincent Trocheck ja Jevgeni Dadonov pystyvät pelintekijän rooliin, mutta ei samassa määrin kuin Barkov.

Uskallan väittää, että Barkovin sijoittaminen ylivoimassa muualle kuin maalin eteen, toisi enemmän tehoja Floridan ylivoimaan ja hyökkääjälle itselleen. Kun loistava pelintekijä Barkov päivystää ylivoimalla maalin edessä, on vastustajalla yksi uhka vähemmän, mitä vahtia.

Barkov on saalistanut kauden aikana 11 otteluun kolme syöttöpistettä ylivoimalla. Ehkä Boughner on nero. Kahdessa Helsingissä pelatussa pelissä Florida teki kuusi maalia, niistä neljä ylivoimalla. Näistä yhden syötti Barkov, kun Florida pelasi neljällä kolmea vastaan -ylivoimaa. Yhden miehen ylivoimalla Barkov jäi pisteittä.  

Lue myös:

    Uusimmat