Kommentti: Antti Kaikkonen – keskustan pelastaja vai auringonlaskun ratsastaja?

Keskustan uusi puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) vakuutti puolueväelle, että keskustassakin aurinko vielä nousee. Sitä hän ei maininnut, että aurinko voi myös laskea. Kaikkosen on keskustan mieliala-alhon lisäksi selätettävä muun muassa äänestäjien vuoto perussuomalaisiin ja taannoisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) kiihdyttämä blokkivaaliajattelu, toteaa politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kommentissaan.

Keskustan uusi puheenjohtaja Antti Kaikkonen jatkoi linjapuheessaan vertauksia taloremonttiin, kun hän luonnosteli keskustan kasvun ja kuntoon laiton eväitä.

– Yhtä ihmistä suurempi homma. Vakava ja vastuullinen tehtävä, jossa on välillä hauskatkin puolensa. Yllätyksiä tulee, epäonnistumisiakin. Vapaa-ajalle tekemisen keksimisen ongelmaa ei ole, kuvaili Kaikkonen remonttihommaa linjapuheessaan keskustan puoluekokouksessa ja korosti yhdessä tekemisen välttämättömyyttä.

Kosiskelua moneen suuntaan

Kaikkonen määritteli keskustan työlistan. Sen mukaan keskustan pitää rakentaa politiikkaan paras vaihtoehto ja linja, kohdata suomalaiset parhaiten ja luoda paras joukkuehenki. 

Pitkässä puheessaan Kaikkonen arvosteli hallituksen politiikkaa. Osansa saivat sekä kokoomus että perussuomalaiset.

Kaikkosen mukaan keskusta hoitaisi paremmin niin aluepolitiikan kuin sosiaali- ja terveyspalvelutkin.

Palkansaajien suuntaan puheessa oli kosiskelua moneen suuntaan. Esimerkiksi julkisen sektorin palkansaajien pakottamista niin kutsuttuun vientivetoiseen palkkamalliin Kaikkonen vastusti jyrkästi.

Yritys keskustan kannatuksen nostamiseksi alkoi siis heti, mutta helppoa se ei ole. Kaikkosen on keskustan mieliala-alhon lisäksi selätettävä muun muassa äänestäjien vuoto perussuomalaisiin ja taannoisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) kiihdyttämä blokkivaaliajattelu

Katso tästä Kaikkosen pitkä haastattelu MTV Uutisextrasta puheenjohtajavalinnan jälkeen.

Perussuomalaiset ovat kuin punkki keskustan niskassa

Perussuomalaisten romahdus eurovaaleissa valoi keskustaväkeen toivoa siitä, että äänestäjät olisivat hylkäämässä keskustan pahan kilpailijan. Juuri perussuomalaisethan ovat vieneet ääniä keskustalta nukkuvien puolueen ohella.

Huono menestys eurovaaleissa ei kuitenkaan välttämättä merkitse sitä, että Riikka Purran (ps.) johtama puolue romahtaisi myös kotimaan vaaleissa.

Pullantuoksuisen keskustan on tehtävä tosissaan töitä, jotta se voittaisi makkarankäryisen persupuolueen äänten kalastelussa.

Perussuomalaiset ovat kuin punkki, joka nappaa veret pellon laidalla köllöttelevän ja heinänkortta pureskelevan keskustan niskasta. Siihen vaivaan eivät pelkät punkkipihdit riitä. Hommaan tarvitaan ehkä niittokone tai jopa kulotus.

Perussuomalaisten hallitusvastuu saattaa kuitenkin pelata keskustan ja Antti Kaikkosen pussiin. Petteri Orpon (kok.) johtaman porvarihallituksen kovat säästöpäätökset ja talouden tervehdyttäminen eivät ehkä ilahduta kaikkia perussuomalaisia aiemmin äänestäneitä.

Alkoihan keskustankin nykyinen alamäki Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta, joka sekin teki kovia päätöksiä Suomen velkavetoisen talouden kuntoon laittamiseksi.

Sanna Marinin pitkä varjo ajaa keskustaa sivuun

Keskustan väistynyt puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) toivoi vanhojen suurpuolueiden SDP:n, kokoomuksen ja keskustan löytävän toisensa uuden yhteistyön hengessä. Perussuomalaisista ei olisi niin väliä.

Paluun vanhaan voi kuitenkin olla vaikeaa. Perussuomalaisten nousu ja viimeistään demarijohtaja Sanna Marinin viime vaaleissa markkinoima blokkivaaliajattelu jakavat poliittista kenttää ehkä vielä pitkään.

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto keräävät eri variaatioina vasemman laidan äänet ja oikeistoblokkia hallitsee kokoomus perussuomalaisten haastamana.

Linjapuheessaan Kaikkonen arvosteli ääripään politiikkaa ja vakuutti blokkien olevan historiaa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Keskusta jyrää vakaasti poliittisen kuohunnan keskitiellä ja saa Kaikkosen mukaan siten ihmiset puolelleen. Mutta myykö moinen näinä poliittisen vastakkainasettelun aikoina?

Keskustajohtaja Kaikkonen ei haluakaan sulkea mitään puoluetta pois mahdollisten hallituskumppaneiden joukosta.

Entinen mahti- ja pääministeripuolue tyytyisi nykytilanteessa hallitukseen päästäkseen ehkä pienempäänkin rooliin. Sitä ennen keskustan kannatusprosentin pitäisi kuitenkin nousta nykyisestä.

Antti Kaikkosen ja muun keskustajohdon täytyy nyt keksiä konstit, joilla äänestäjät saataisiin keskustan taakse vasemmisto-oikeisto blokkien puristuksessa. SDP:n ja kokoomuksen riitely ja keskinäinen haastaminen ei ainakaan helpota tehtävää.

Video Kaikkosen linjapuheesta: "Pitäkää blokkinne"

Usko luja ja luottamus kova

Keskustaa on viime vuosina koeteltu alhaisella kannatuksella, eikä keskustaväen ikärakennekaan lupaa puolueelle hyvää. Väki vanhenee, maakunnissa kylät tyhjenevät ja lapset käyvät vähiin.

Keskustan ikiongelma eli heikko kannatus suurten väkimäärien Helsingissä ja Uudellamaalla rokottavat väistämättä menestystä eduskuntavaaleissa. Antti Kaikkonen asuun Uudellamaalla, minkä toivotaan parantavan keskustan asemia.

Keskusta pyrkii iskemään ensi kerran vuoden 2025 kunta- ja aluevaaleissa. Keskusta on perinteisesti vahva kuntapuolue, mutta ehdokkaiden löytäminen erityisesti aluevaaleihin voi olla kiven takana. Taustalla on sote-uudistus, jonka toteuttaminen ikävine sopeutuspäätöksineen ja jatkuvassa rahapulassa ei ole kivaa hommaa.

Keskusta syyttää itse kehittämänsä uudistuksen rahoitusongelmista hallitusta ja pyrkii siten saamaan lisää kannatusta.

Puheenjohtaja Antti Kaikkonen kuitenkin varoitti linjapuheessaan, että keskustan kuntoon laitto ei tapahdu hetkessä. Kyseessä on Kaikkosen mukaan pitkä projekti. Ja puolueväelle hän lupasi hikeä, verta ja kyyneleitä – kuulemma rakennusprojekteissa tuttuja oheisseurauksia.

Keskustan Jyväskylän puoluekokous oli siitä harvinainen, että väki vaikutti ainakin ulospäin kovin yhtenäiseltä. Puolueen alhosta huolimatta kokouksessa lietsottiin lujaa uskoa ja kovaa luottamusta kannatuksen nousuun ja parempaan tulevaisuuteen.

Tulevaisuus näyttää, onnistuuko keskustan puolue- ja kannatusremontti paremmin kuin keskimääräinen suomalainen talotyömaa. Halua selvästi on. Mutta takuuta ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat