Mainos

Komissio haluaa pikaista siirtymistä euroon

Euroopan unionin komissio haluaa, että kansallisista seteleistä ja kolikoista luovutaan mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun jäsenmaissa on siirrytty Euroopan yhteiseen valuuttaan euroon.

Eurosetelit ja -kolikot on määrä ottaa Euroopan talous- ja rahaliittoon liittyvissä maissa käyttöön 1. tammikuuta vuonna 2002. EU:n talouskomissaarin Yves-Thibault de Silguy'n mukaan sopiva siirtymäkausi vanhasta rahasta uuteen olisi pari viikkoa. EU-maat ovat aiemmin ilmoittaneet, että kansallisista maksuvälineistä voitaisiin siirtyä eurooppalaiseen rahaan puolessa vuodessa. Euroon siirtymisen käytännön järjestelyjä käsittelevästä EU:n komission raportista käy ilmi, että useimmat EU-maat suunnittelevat kuitenkin lyhyempää ylimenokautta.

EU-komissio järjestää aiheesta ns. pyöreän pöydän keskustelun ja käytännön ratkaisujen pitäisi olla selvillä vappuun mennessä, jolloin Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun ensimmäisessä vaiheessa liittyvät maat valitaan. Vielä ei ole selvillä, velvoitetaanko kaupat merkitsemään tuotteiden hinnat sekä euroissa että kansallisissa valuutoissa. De Silguy'n mukaan komission on asiasta päätettäessä huomioitava sekä kuluttajien tarpeet että kustannusten minimointi. Mikäli kuluttajien ja vähittäiskauppiaiden edustajat eivät pääse hintamerkintöjen pelisäännöistä yksimielisyyteen, täytyy komission alkaa valmistella asiasta lakiehdotusta.

Myöskään sitä ei tiedetä, kuka maksaa rahoista toisiin siirtymisen kustannukset. Seteleiden ja kolikoiden vaihtamisen on de Silguy'n mukaan oltava EU-kansalaisille ilmaista, koska se on pakollista. De Silguy sanoi tänään, ettei hänellä ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö Emu toteutuisi suunnitellusti vuoden 1999 alusta.
-Kaikki sujuu suunnitelmien mukaan ja aikataulussa, hän ilmoitti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.