Mainos

Komissaari Liikanen EU-parlamentin hampaissa

Budjettikomissaari Erkki Liikanen sai vastaanottaa kiukkuisia kommentteja europarlamentissa Brysselissä tänään. Liikanen joutui ristituleen komission kyselytunnilla, kun keskusteltiin EY:n tuomioistuimen kesäkuussa tekemästä päätöksestä, jossa se velvoitti komission jäädyttämään kansalaisjärjestöille luvatut tuet, koska tuilla ei ollut laillista perustaa.

Parlamentin tuohtumuksen voi ymmärtää, sillä monet kyseisen budjettimomentin hankkeet ovat juuri Euroopan parlamentin ajamia. Hankkeet ovat myös lähellä kansalaisia. Liikanen lupasi puheessaan, että komissio tekee tuomiosta analyysinsä 14. heinäkuuta mennessä. Hän toivoi, että neuvosto ja parlamentti kiirehtivät oikeudellisen perustan aikaansaamista komission jo esittämille kohteille.

Liikanen myös toi esille sen, että komissio on jo vuosikausia yrittänyt saada aikaan säännöstön tällaisia tapauksia koskevasta hyvästä käytännöstä, mutta neuvosto ja parlamentti eivät ole olleet siihen valmiita. 90 budjettikohtaa on ollut väliaikaisesti jäädytettynä. Kyse on noin 870 miljoonasta ecusta. Näistä 19:lle komissio on esittänyt oikeudellista perustaa, joillekin niistä jo neljä vuotta sitten. Näihin sisältyy 500 miljoonaa ecua.

Yli 30 kohdetta jo avattu

Yli 30 väliaikaisesti jäädytettyinä olleista kohteista on jo avattu uudelleen, koska ne täyttävät komission mielestä tuomioistuimen kriteerit. Näissä on kyse 230 miljoonasta ecusta. Loppujen osalta tarkastelu jatkuu ja komissio antaa analyysinsä niistä 14. heinäkuuta mennessä.

Parlamentissa vaadittiin komissiolta poliittista rohkeutta jatkaa avustusten jakoa, sillä monissa järjestöissä tilanne on tapauksen takia kaoottinen, kun luvatuista rahoista ei ole varmuutta. Jotkut järjestöt ovat joutuneet jo lopettamaan toimintansa. -Emme voi jatkaa ennen kuin meillä on oikeudellinen varmuus. Komissio ei ole lain ulkopuolella. Komissio ei voi jatkaa ikään kuin tuomioistuimen kantaa asiasta ei olisi olemassa, Liikanen muistutti.

Tuomioistuimen päätös vaikuttanee mm. EU:n köyhyyden vastaiseen taisteluun ja sosiaalisen syrjinnän vastaisiin toimiin. Uusilta sosiaaliohjelmilta puuttuu laillinen perusta. Päätös koskee myös kansalaisjärjestöjä, jotka tekevät EU:n tuella kehitysyhteistyötä, antavat aids-valistusta ja kampanjoivat rasismia vastaan.

(STT-Jouko Kitula)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.