Kolumni: Supervaltojen aselait ovat täysin päinvastaiset – USA:ssa 18-vuotias saa ostaa rynnäkkökiväärin mutta ei olutta, Kiinassa on vaikea hankkia hedelmäveistä

Yhdysvalloissa on painittu pitkään aseisiin ja joukkoampumisiin liittyvän ongelman kanssa - muuttuuko mikään tämänkään verilöylyn jälkeen? 2:16
Yhdysvalloissa on painittu pitkään aseisiin ja joukkoampumisiin liittyvän ongelman kanssa - muuttuuko mikään tämänkään verilöylyn jälkeen?

Yhdysvaltojen ja Kiinan aselait eivät voisi olla erilaisempia. Asuessani Kiinassa oli joskus vaikea ostaa kaupasta edes hedelmäveistä, kirjoittaa kolumnissaan MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Erityisen tiukkaa valvonta on Kiinassa suurten tapahtumien, kuten puoluekokousten alla. Jos poliisi pysäyttää kadulla ja repusta löytyy pienikin linkkuveitsi, seuraa siitä kova kuulustelu. Maailman tiukin aselaki ei salli siviilien ostaa ampuma-aseita ja vain erikoispoliiseilla on aseenkantolupa.

Tuo ero myös näkyy.

Noin 330 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa tehdään henkirikoksia 1,4 miljardin asukkaan Kiinan verrattuna kymmenkertainen määrä. Väkilukuun suhteutettuna määrä on vieläkin suurempi. YK:n selvityksen mukaan Kiinassa tehdään noin 0,5 surmaa 100 000 ihmistä kohti. Amerikkalaisilla on eniten aseita maailmassa ja joukkoampumisia tapahtuu harva se päivä.

Tänä vuonna joukkoampumisiksi laskettavia tapauksia (vähintään neljä loukkaantunutta) on Yhdysvalloissa ollut jo 212. Texasin kouluammuskelu oli jo kolmaskymmenes tänä vuonna.

Kiinassa henkirikokset liittyvät yleensä perheväkivaltaan, talousrikoksiin, kostoon, pettymyksiin tai mielenhäiriöihin. Yhdysvaltojen tapaisia summittaisia murhaiskuja on nähty viime vuosina ainoastaan Xinjiangin uiguurialueilla, kun turhautuminen Kiinan sortotoimiin on huipussaan. Aseina on käytetty lähes aina veitsiä.

Yhdysvalloissa aseen kantaminen on perustuslaissa säädetty ikiaikainen oikeus ja sitä on erittäin vaikea muuttaa. 18-vuotias nuorukainen voi sen perusteella ostaa täysin laillisesti vaikka rynnäkkökiväärin tai kaksi, muttei ollutta ruokakaupasta.

Miksi aselain tiukennuksia ei saada läpi Yhdysvalloissa? Asiantuntija avaa asian merkityksen 6:41
Miksi aselain tiukennuksia ei saada läpi Yhdysvalloissa? Asiantuntija avaa asian merkityksen

Kiinassa metsästysaseenkin ostaminen vaatii erityisluvan, jonka saaminen edellyttää erittäin tiukkaa seulontaa. Laittomia aseitakin on Kiinassa hyvin vähän ja sellaisen kantamisesta seuraa ankara vankeusrangaistus.

Eikä aselakeja olla Kiinassa höllentämässä. Valta on ja näyttää pysyvänkin tiukasti puolueella, eikä sen asemaa anneta horjuttaa edes rauhanomaisilla mielenosoituksilla. Pinnan alla kytee kuitenkin monenlaisia ongelmia ja kansan jakautuminen rauhallisten kulissien takana on todellista. Koronarajoitukset ovat kiristäneet tunnelmaa ja tyytymättömyyttä valtiojohtoon erityisen paljon viime aikoina suurkaupungeissa, kuten Shanghaissa.

Shanghaissa äärimmäiset keinot käytössä koronan selättämiseksi:"Ongelmia ruokahuollossa ja juomaveden saannissa"– isoin pelko on eristyshoitoon juotuminen 4:58
Shanghaissa äärimmäiset keinot käytössä koronan selättämiseksi: "Ongelmia ruokahuollossa ja juomaveden saannissa" – isoin pelko on eristyshoitoon juotuminen

Yhdysvalloissa taas aselakeja pitäisi republikaanien mukaan ennemmin löystätä kuin kiristää. Demokraatit ovat vaatineet kiristyksiä turhaan jo vuosikausia.

Jos kiinalaisilla olisi oikeus muuttaa maan perustuslakeja, eivät aseet varmasti olisi ensimmäisenä listalla. Aika monta asiaa menisi tärkeysjärjestyksessä varmasti aselakien edelle.

Länsi vai Venäjä? Kiinan vaikea päätös selitettynä 60 sekunnissa 1:00
Länsi vai Venäjä? Kiinan vaikea päätös selitettynä 60 sekunnissa

Lue myös:

    Uusimmat