Ampumaharrastajat odottavat kauhuissaan kansanäänestyksen tulosta Sveitsissä – aselakeihin halutaan tiukennuksia, vaikka armeijan kiväärejä säilytetään kodeissa eikä kukaan tiedä aseiden tarkkaa määrää

Vielä kymmenen vuotta sitten sveitsiläinen Christine Dousse pelkäsi aseita. Tytär sai kuitenkin kampaajana työskentelevän naisen ylipuhuttua ja liittymään 400 vuotta vanhaan ammuntaseuraan.

Nyt 50-vuotias Dousse ampuu kahdesti viikossa.

– En tiedä miten kuvailisin sitä tunnetta. Kun makaan ampumapaikalla ja tähtään maaliin, olen siinä yksin kiväärini kanssa. Se saa minut unohtamaan huonon päivän, hän kertoo.

– Pystyn päästämään irti stressistä ja kaikesta negatiivisesta.

Kuten monet muut sveitsiläiset aseharrastajat, Dousse pelkää, että hänen harrastuksensa on uhattuna, kun Sveitsi äänestää tänään sunnuntaina aselakien tiukennuksista. Kansanäänestyksen tulos on sitova.

Aseiden määrästä ei tarkkoja tilastoja

Sveitsi on yksi Euroopan valtioista, joissa on eniten aseita per asukas. Kukaan ei tosin tiedä tarkkaa lukumäärää, koska virallisia tilastoja ei ole.

Arviot yksityishenkilöiden aseiden määrästä vaihtelevat 28 ja 41 aseen välillä sataa ihmistä kohti.

Vaikka aseita ja aseharrastajia on paljon, äänestäjien odotetaan kallistuvan tänään tiukennuksien puolelle.

Kyselyiden mukaan kaksi kolmesta haluaa Sveitsin mukaan EU:n uusiin sääntöihin, jotka laadittiin vuonna 2017 muun muassa useiden Ranskassa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen.

Tiukennukset tekevät puoliautomaattiaseiden ostamisesta vaikeampaa. Myös aseiden rekisteröinti tarkentuu, samalla niin tekevät tilastot.

Sveitsi ei ole EU:n jäsen, mutta sen täytyy ottaa säännöt käyttöön, jos se haluaa kuulua jatkossakin vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen. Tiukennuksia kannattavien mukaan Schengenistä lähteminen vahingoittaisi turismielinkeinoa, häiritsisi matkustamista ja vaikeuttaisi kansainvälistä poliisitoimintaa.

Sveitsi saattaisi myös joutua ulos Dublinin sopimuksen piiristä. Sopimus määrittelee mikä valtio on vastuussa Eurooppaan tulevan turvapaikanhakijan käsittelystä.

– He yrittävät pelotella meitä, jotta hyväksyisimme uudet lait. Minusta tämä on täysin naurettavaa, Dousse kommentoi.

"Tämä on vain ensimmäinen askel täyskieltoon"

Myös 51-vuotias Oliver Curty on Doussen kanssa samoilla linjoilla. 51-vuotias kirjanpitäjä aloitti ammuntaharrastuksen 12-vuotiaana.

Hänestä EU toimii tunkeilevasti.

– Tämä on vain ensimmäinen askel. Seuraavaksi kaikki aseet kielletään. Kohta kellään ei saa olla aseita kotonaan.

EU:n uudet säännöt olisivat alun perin estäneet perinteen, jossa reserviläiset säilyttävän armeijasta saamiaan aseita kotona. Sveitsi neuvotteli tähän kuitenkin poikkeuksen. Tapa siis jatkuu, kävi äänestyksessä miten tahansa.

Vuosisatojen perinteet

Muutosta vastustavien mielestä uudet säännöt, kuten aseen omistajalle asetettu vaatimus harrastaa ammuntaa säännöllisesti, kajoavat sveitsiläisten kansallisidentiteettiin.

Kansalaisten aseistaminen on heidän mielestään tärkeä osa alppimaan puolustusta. Palveluksessa olevat sotilaat kantavat aseita mukanaan lähtiessään vapaalle, ja julkisissa kulkuvälineissä ne ovatkin yleinen näky perjantaisin ja sunnuntaisin.

Aseiden suuresta määrästä huolimatta Sveitsissä kuoli aseellisen väkivallan uhrina viime vuonna vain 13 ihmistä. Määrä on viime vuosina ollut 8,5 miljoonan asukkaan maassa laskussa.

Muihin ampumavammoihin, kuten vahinkolaukauksiin saatuihin osumiin, kuoli tilastojen mukaan 17 ihmistä vuonna 2016. Itsemurhia tehtiin 212 kappaletta.

Sveitsissä on noin 2 600 ampumaseuraa, joiden ampumaradoilta kantautuu laukauksien ääniä kyliin varsinkin maaseudulla. 

– Ammunta on hauskaa. Ammunta opettaa elämää varten, kansallisen ammuntajärjestön sivuilla sanotaan.

Lapsille ammuntaharrastuksen aloittamista suositellaan 8 vuoden iässä ilmakiväärillä tai -pistoolilla. Pienen kaliiperin aseisiin suositellaan siirtymistä 10-vuotiaana ja armeijan rynnäkköaseisiin 15-vuotiaana.

Ammuntakilpailuja maassa on järjestetty 1300-luvulta alkaen. Sveitsiläisten myyttinen sankari Wilhelm Tell ajoitetaan myös tuolle ajalle.

Monet perinteiset ampumakilpailut ovat maan suurimpien urheilutapahtumien joukossa.

Yli tuhannen aseen kokoelma

Eläköitynyt metallityöntekijä Arsene Plomb on keräillyt aseita lähes koko ikänsä. Nyt 72-vuotias mies omistaa yli 1 000 asetta. Joukossa on automaattisia rynnäkkökivääreitä, konepistooleja ja erikoispistooleja. 

– Laillisella aseella ei ole toteutettu yhtään hyökkäystä, Plomb sanoo.

Hänestä maan tulevaisuus on synkkä, jos aseet kielletään kansalaisilta.

– Tämä johtaa siihen että 10–20 vuoden päästä olemme tilanteessa, jossa kellään ei ole aseita. Sama koskee muuta Eurooppaa.

– Aseiden omistaminen on meille ikiaikainen perinne.

Lue myös:

    Uusimmat