Barack Obama on vihainen: "Yhdysvallat on halvaantunut, mutta ei pelosta" – joka päivä Yhdysvalloissa keskimäärin 1,5 joukkoampumista tänä vuonna

USA:n Texasissa vakava kouluampumistapaus – presidentti Biden vetosi vanhempiin 1:19
USA:n Texasissa vakava kouluampumistapaus – presidentti Biden vetosi vanhempiin

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama ilmaisi surunsa ja vihansa Teksasin kouluampumisesta Twitter-viestissään. Obaman mukaan Yhdysvallat on halvaantunut, mutta ei joukkoampumisten pelosta vaan aselobbareiden ja republikaanien takia.

Obama oli presidenttinä, kun 20-vuotias mies tappoi 20 6-7-vuotiasta lasta ja kuusi koulun henkilökunnan jäsentä Sandy Hookin peruskoulussa joulukuussa 2012. Silloinen joukkoampuminen kiihdytti jälleen kerran keskusteluja Yhdysvaltain aselakien kiristämisestä – ja sama on edessä nytkin. Käytäntöön näitä kiristyksiä ei ole saatu.

– Maamme on halvaantunut, mutta ei pelosta vaan siksi, ettei maan asejärjestöillä sekä poliittisella puolueella ei ole ollut aikomustakaan estää vastaavien tragedioiden tapahtumista, Obama kirjoitti.

Obama ei suoraan mainitse republikaaneja nimeltä, vaan viittaa valta kongressissa pitävään poliittiseen puolueeseen, joka ei halua kiristää aselakeja, vaan pitää aseen kantamista jokaisen yhdysvaltalaisen perustuslaillisena oikeutena.

Toukokuun 24. päivään mennessä Yhdysvalloissa on ollut joukkoampumisiksi rekisteröityjä välikohtauksia 212 kappaletta tänä vuonna – eli noin 1,5 joka päivä. Joukkoampumiseksi määritellään ampumävälikohtaus, jossa kuolee tai loukkaantuu vähintään neljä ihmistä ampujaa lukuun ottamatta.

– Ympäri maatamme vanhemmat nukuttavat lapsiaan ja laulavat heille tuutulauluja takaraivossaan ajatus, mitä lapsille tapahtuu, kun he vievät heidät kouluun, kauppaan tai mille tahansa julkiselle paikalle, Obama jatkaa.

Obaman mukaan aselakeja olisi pitänyt kiristää jo aikoja sitten, mutta nyt on aika toimia.

– On hiljaisempi mutta ei yhtään vähemmän traaginen asia antaa perheiden odottaa tätä päivästä toiseen.

Barack ja Michelle Obama välittivät Uvalden ampumisen uhrien perheille syvimmät osanottonsa tuskasta, jota "kenenkään ei pitäisi kantaa".

Lue myös:

    Uusimmat