Kolmiviikkoinen vauva kuoli, isältä sydäntä särkevä varoitus: "Pese kätesi"

0:57

Yhdysvaltalaisisä varoittaa Facebook-päivityksessään, että hyvin yleinen herpes-virus voi viedä vastasyntyneen hengen.

Videolla testataan, kuinka nopeasti lämpö nousee aurinkoon jätetyissä lastenvaunuissa.

Vastasyntyneen HSV-infektio eli neonataaliherpes on harvinainen, mutta hyvin vakava infektio. Valtaosassa tapauksista lapsi altistuu HSV:lle synnytyskanavassa ja 10 prosentissa synnytyksen jälkeen. Oireina voi lievimmillään olla iho-, limakalvo- ja silmämuutoksia ja vakavimmillaan keskushermostoinfektio tai yleistynyt monielininfektio, johon kuolleisuus ilman lääkehoitoa on 85 prosenttia.

Lähde: Terveyskirjasto

Jeff Gober menetti vasta kolmiviikkoisen tyttärensä yllättäen, kun pikkuvauvaan tarttui hengenvaarallinen herpesvirus.

Tavallisesti rakkuloita muodostava ja kutiava herpes on helppo diagnosoida. Jeff kuitenkin kirjoittaa, ettei ollut nähnyt kenenkään aktiivista herpestä kantavan suukottaneen lastaan. Jeff muistuttaa kirjoituksessaan, että herpes voi tarttua oireettomanakin.

Mallory ei koskenut ikinä kehenkään, kenellä olisi ollut aktiivinen herpes. Ei ikinä.

Siitä huolimatta vastasyntynyt sai herpestartunnan ensimmäisenä elinviikkonaan. Jeff-isä on varma, että virus oli tarttunut jostain tyttärensä käteen, jonka vastasyntynyt kuljetti herkästi suuhun. 

Oireilu alkoi kuumeella


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Mallory-tyttären oireilu alkoi kovalla kuumeella. Myöhemmin puhkesivat herpekselle tyypilliset rakkulat. Silloin oli kuitenkin liian myöhäistä.

– Miltei kahden viikon ajan meidän täytyi katsoa hänen hidasta kuolemaansa, Jeff kirjoittaa.

Hyvä käsihygienia olisi voinut pelastaa vauvan

Jeff haluaa päivityksessään muistuttaa kaikkia lasten kanssa tekemisissä olevia hyvästä käsihygieniasta.

– Pese kätesi, jos sinulla on pikkuvauva tai jos olet pikkuvauvojen läheisyydessä. Jos kukaan aikoo pidellä vauvaasi, varmista hänen pesseen kätensä. Pyydä sen jälkeen häntä tekemään se toisen kerran.

– Emme voi ymmärtää, miten niin harva vastasyntynyt kuolee herpekseen ottaen huomioon sen, että yli puolet maailman ihmisistä kantaa virusta. Emmekä sitä, että kaunis Mallory-tyttäremme oli osa epäonnista tilastoa. Ehkä niin maailman toimii.

– Jos hänen kuolemansa voi ehkäistä muita kokemasta samanlaista sydämen särkymistä, olisi välinpitämätöntä olla jakamatta hänen tarinaansa.

Lähde: Facebook, The Sun

***

8:16

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja