Mainos

Kolme syytä: miksi Kärpät voi tosissaan haastaa Tapparan finaaleissa

8:40

Kärpät kävi erittäin raadollisen ja seitsemänteen otteluun asti venyneen välieräsarjan HIFK:ta vastaan. Onko oululaisseurasta haastamaan Tapparaa, joka on saanut levätä jo tovin ajan? Millä keinoilla Kärpät voi horjuttaa Tapparaa?

Tulevan finaalisarjan asetelma on siinä mielessä kinkkinen, että vielä runkosarjassa Kärpät oli ykköshevonen ja Tappara tuskaili ajoittain pahastikin oman pelinsä kanssa.

Välierissä TPS jäi täysin kirvesrintojen jalkoihin ja sarjan 4-0-voitto tiesi sitä, että Tappara on saanut rauhassa valmistautua finaalisarjaa varten.

Kaksi edellistä mestaruutta voittanut ryhmä osoitti varsinkin TPS:ää vastaan sen, miksi se pelaa finaaleissa jälleen kerran.

Nyt Tappara on ennakkosuosikki ja Kärpät haastaja.

Millä keinoilla Kärpät voi sitten aidosti horjuttaa tätä asetelmaa?

Kolme syytä:

1) HIFK:n tarjoama oppi

Kevään aikana yksi puhuttaneimmista aiheista on ollut trap-pelaaminen. Pilkka on kohdistunut erityisesti Tapparaan. Välillä aiheesta, usein aiheettomasti. Kärppien päävalmentaja Mikko Manner on halunnut irtaannuttaa Kärppiä jo vuosien ajan käytössä olleesta pelisysteemistä, joka on vienyt peliä passiiviseen suuntaan. Manner julisti jo ennen kauden alkua sen, ettei Kärpät pelaa trappia. HIFK-sarjassa se joutui, koska peli saneli niin.

0:37

IFK tarjosi Kärpille äärimmäisen haasteen. JYP-sarjassa IFK näytti erittäin laadukkaalta joukkueelta, eikä taso tippunut merkittävästi välierissäkään. Nyt vain Kärppien tarjoama haaste oli pykälää jos kahta kovempi. IFK sekä puolusti tiiviisti, että myös paineisti äärimmäisen fiksusti. Kärpät joutui ahtaalle, mikä tarjosi upean opetuksen finaaleita varten.

Nyt eteen tulee vähintään yhtä hyvin puolustava joukkue, joka ei myöskään puske päättömästi vastaan. Kärpät on löytänyt tapoja ja lääkkeitä murtaa keskialueen puolustusta ja sen jalkanopeus on Liigan parasta.

2) Tulikuuma Vehviläinen

Kärppien maalivahdin Veini Vehviläisen tarina on yksi, joka pitää nostaa esille finaalisarjan aikana ja sitä ennen. Vehviläinen on jo nuorella iällä (21-vuotias) kokenut kaikenlaista. Hän tuli tutuksi koko kansalle maalivahtina, joka teki tilaa Kaapo Kähköselle Nuorten Leijonien MM-kultajoukkueen ykkösvahtina. Vehviläistä on epäilty vaikka kuinka paljon. Kestääkö pääkoppa, onko Veinistä mihinkään. Nyt? Kärpät voi kiittää huolella Vehviläistä siitä, että oululaisseura on finaaleissa.

Vehviläinen on huokunut aidosti kovaa itseluottamusta ja maan parhaan maalivahtivalmentajan Ari Hillin alaisuudessa hänen kokonaispakettinsa on hiottu erittäin korkealle tasolle. Mikä olisi sen parempi päätös kaikkien mutkien ja haasteiden jälkeen kuin torjua ykkösmaalivahtina oma joukkue mestariksi.

3) Kasvutarinoiden kehto

Ennen kauden alkua Tapparaa pidettiin suvereenina mestarisuosikkina. Kesän aikana seura haali riveihinsä useita maajoukkuetason pelaajia. Vaikka kirvesrinnat hakivat sitä omaa juttua kauden aikana, voi kokoonpanoa tarkistellessa havaita sen, että laatu on läsnä. Kovan luokan pelaajia jää jopa kokoonpanon ulkopuolelle.

Kärpillä ei ole mitään syytä kumarrella Tapparan suuntaan. Vaikka kirvesrintojen rosteri on laajempi, on Kärpillä parempia kasvutarinoita tältä kaudelta. HPK:sta loppukaudeksi Kärppiin tullut Kristian Vesalainen on noussut aivan ykkösveturiksi. Yksi osoitus tästä oli IFK-välieräsarjan ratkaiseva maali. Ville Leskiset, Saku Mäenalaset, Julius Junttilat ja kumppanit ovat ottaneet askeleita eteenpäin. He eivät ole kysymysmerkkejä, he ovat johtavia pelaajia.

0:26

Samoja tarinoita voi nostaa esille peräpäästä. Tulikuuman Vehviläisen edessä on muun muassa Leijona-tason puolustajaa Miika Koivistoa ja ennen kaikkea kaksikko Jani HakanpääTeemu Kivihalme. Hakanpää oli koko IFK-välieräsarjan paras pelaaja. Hänen kasvutarinansa voi hyvinkin huipentua MM-kisakutsuun. Hän on voima ja taho, jonka steppejä koko suomalainen kiekkoilu on kaivannut. Isokokoinen Hakanpää liikkui IFK-sarjassa kuin panssarivaunu. Kivihalme taas on tuntematon tarina, joka nousee ensi kaudella koko Liigan parhaimpien pakkien joukkoon.

Kärpillä on tulivoimaa ja yksilöitä, joilla se pystyy täysin rinnoin haastamaan Tapparan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.