Kolmasosa maailman kaktuksista uhanalaisia - laiton kauppa kukoistaa

Kolmasosa maailman kaktuksista uhanalaisia 2:04

Piikikäs autiomaiden kasvi kaktus on viime aikoina uhanalaistunut. Tuoreen tutkimuksen mukaan kolmasosa maailman noin 1500 kaktuslajista on vaarassa hävitä. Suurin syy kehitykseen on ihminen. Laiton kauppa rehottaa ja harrastajat keräävät kasveja luonnosta omin luvin.

Luoteis-Argentiinassa turistit pääsevät vielä ihailemaan valtavia kaktuksia. Monet kaktuslajit ovat kuitenkin huolestuttavasti uhanalaistuneet. Tuoreen tutkimuksen mukaan maailman noin 1500 kaktuslajista jo joka kolmas on uhanalainen.

Suurin syyllinen kaktusten uhanalaistumiseen on ihminen. Kasveja ja niiden siemeniä kerätään luvattomasti.

– Kasvien poistaminen luonnollisesta elinympäristöstä on haitallista. Kasvit vahingoittuvat ja lisäksi kaktukset ovat hyvin vaativia. Niiden on vaikea sopeutua erilaiseen ilmastoon ja olosuhteisiin, toteaa Huin Cactus -yrityksen omistaja Manuel Bibiloni.

Bibilonin yritys palauttaa harvinaisia kaktuksia henkiin ja kehittää kaktusten kestävää kauppaa.

Laiton keräily yleistä

Kaktukset kasvavat alkuperäisinä vain Amerikan mantereella. Niiden tyypillinen elinympäristö on aavikko tai kuiva aro.

Meksikon yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on esillä kaktuslajeja, jotka ovat häviämisvaarassa.

– Arviomme mukaan Meksikossa on vähän vajaa 700 kotoperäistä lajia. Niistä 700 lajista yli kolmasosa on häviämisvaarassa, laskee Meksikon yliopiston kasvitieteellisen puutarhan intendentti Salvador Arias.

Kaktukset ovat sopeutuneet kuivuuteen erittäin hyvin. Ne ovat myös tehokkaita vesivarastoja, joita monet eläimet hyödyntävät kuivalla kaudella. Terävät piikit suojaavat kasveja useimmilta vihollisilta. Ihmisiä ne eivät kuitenkaan pidättele.

– Miten kasvit sitten päätyvät Eurooppaan? Voimme sanoa, että laittoman keräilyn kautta. En tunne kuljetusreittejä, mutta tuskinpa eurooppalaiset keräilijät tulevat itse tänne ja viettävät pitkiä aikoja etsien kasveja ja siemeniä, epäilee Arias.

Viranoamaiset yrittävät nyt keksiä uusia keinoja laittoman kasvi- ja siemenkaupan kitkemiseksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat