Suosikkihedelmästä luksustuote? Tutkijat ennustavat banaaneille merkittävää hinnan nousua: "Emme tiedä tarkalleen, mitä tulevaisuudessa tapahtuu"

0:51 Terveellinen korvike jäätelölle syntyy helposti

Kovaa vauhtia leviävä kasvisairaus saattaa tehdä banaaneista tulevaisuudessa ylellisyystavaraa. 

Videolta voit poimia vinkit herkullisen banaanijäätelön valmistukseen. 

Banaaneita uhkaava kasvisairaus on levinnyt Latinalaisen Amerikan ja Karibian banaaninviljelyalueille jo 1960-luvulta lähtien. Uudet tutkimukset osoittavat, että ilmastonmuutos edistää tämän erittäin tuhoavan kasvitartunnan leviämistä.

Maanantaina julkaistun tutkimuksen mukaan ”mustan lehden juovana” tunnettu tauti voi vähentää tartunnan saaneiden kasvien hedelmäntuotantoa jopa 80 prosentilla.

– Kyseessä on sienisairaus. Se hyökkää banaanikasvin lehdille, mikä tarkoittaa sitä, että kasvi ei voi tehdä banaaneja, tutkimuslääkäri Dan Bebber kertoo CNN:lle.

Banaanien hintojen nousu perusteltua

Uhka on todellinen, sillä tutkimuksen mukaan infektioriski on kasvanut Latinalaisen Amerikan ja Karibian banaaninkasvatusalueilla 1960-luvulta tähän päivään peräti 44,2 prosenttia. Yhtenä merkittävänä syynä infektioriskin kasvuun pidetään vuosikymmenten aikana ilmastossa tapahtuneita muutoksia.

– Emme tiedä tarkalleen, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, Bebber kertoo.

Lyhyesti sanottuna suosikkihedelmä banaani, ei ole katoamassa maapallolta, mutta´sen viljeleminen voi tulevaisuudessa olla entistä haastavampaa, mikä puolestaan näkyy kuluttajille hinnassa. Sienitautia vastaan taistellaan torjunta-aineilla, joita esimerkiksi Costa Rican banaaninviljelijöiden on suihkutettava viljelmilleen 40–80 kerta vuodessa. Tämä tekee banaaninviljelystä erittäin kallista.

– Tärkein viesti on, että vaikka banaanit ovat meille halpoja, ne ovat kalliita tuottaa. On tärkeää, että maksamme kohtuullisen hinnan banaaneista, jotta viljelijät voivat investoida kestävään tuotantoon ja tutkimukseen. Näin varmistamme, että voimme nauttia niistä jatkossakin, Bebber toteaa.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja