Mainos

Kolmannelle ydinvoimalalle vihreää valoa

Rakentamisluvan myöntämiselle Teollisuuden Voiman kolmannelle ydinvoimalalle ei Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan ole turvallisuuteen liittyviä esteitä.

Stuk toteaa tämän kauppa- ja teollisuusministeriölle antamassaan lausunnossa ja turvallisuusarviossa Olkiluotoon tulevasta 1600 megawatin EPR-painevesireaktorista.

-Turvallisuusarvion tulos on, että uusi ydinvoimalaitos voidaan rakentaa sellaiseksi, että sen käytöstä ei aiheudu työntekijöille tai väestölle terveyttä vaarantavia säteilyhaittoja eikä vahinkoa ympäristölle tai omaisuudelle, kertoi toimistopäällikkö Juhani Hyvärinen Stukista.

Säteilyturvakeskus edellyttää lausunnossaan, että Stukin tarkastusten ja valvonnan jatkuminen taataan, koska uuden laitoksen yksityiskohtainen suunnittelu jatkuu rakentamisen aikana. Valvonnalle on Stukin mukaan varattava rakentamisen kestäessä riittävästi aikaa. Laitoksen jätehuoltoa varten tarvitaan nykyistä seikkaperäisemmät suunnitelmat.

Stuk huomauttaa lausunnossa myös, että TVO:n on pystyttävä varmistamaan henkilökunnan riittävä asiantuntemus.

Suomalaisen yhteiskunnan tulisi Säteilyturvakeskuksen mielestä myös sitoutua ylläpitämään turvallisuuden kannalta tärkeitä yhteiskunnallisia toimintoja, joihin kuulu riittävä alan koulutus. Uuden ydinvoimalaitoksen esikuvina ovat saksalainen Konvoi-painevesireaktori ja ranskalainen N4-painevesireaktori.

Stuk toteaa lausunnossaan, että esikuviin verrattuna EPR-laitoskonseptin turvallisuutta on parannettu.

Suojarakennus kestää lentokoneen törmäyksen

-Turvallisuusjärjestelmissä on toteutettu nykyisiä laitoksia paremmin osajärjestelmien erottelu tosistaan. Se merkitsee sitä, että rinnakkaisia osajärjestelmiä on aina monta, ja ne on sijoitettu laitoksessa niin, että esimerkiksi tulipalo ei voi tuhota niitä kaikkia, totesi Hyvärinen.

Laitoksen toisiaan korvaavat turvallisuusjärjestelmät perustuvat erilaisiin tekniikoihin, jotta sama syy ei voisi vaurioittaa niitä. Esimerkiksi turvallisuusjärjestelmien automaatiossa käytetään sekä ohjelmoitavaa että langoitettua tekniikkaa.

Olkiluoto 3:n suojarakennuksen suunnittelussa on varauduttu vakavan reaktorionnettomuuden mahdollisuuteen. Merkittävät radioaktiivisten aineiden päästöt ympäristöön pystytään Stukin mukaan estämään, vaikka reaktori vaurioituisi tai jopa sulaisi. Suojarakennuksen suunnittelussa on varauduttu myös suuren lentokoneen törmäämiseen.

Stuk käytti tarkastustyöhön viime vuonna lähes 30 henkilötyövuotta. Oman tarkastustyön tueksi Stuk on tilannut riippumattomia analyysejä suomalaisilta ja ulkomaisilta asiantuntijaorganisaatioilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.