Kokoomusjohtaja Orpo pääministeri Rinteelle: "Ei näin, koska työllisyystoimia tarvitaan nyt"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jatkoi tänään puolueensa kesäkokouksessa Vantaalla keskustelua hallituksen työllistämistoimista. Orpo sanoi olevansa hämmästynyt pääministeri Antti Rinteen (sd.) vastauksesta työllisyystoimia peränneelle kokoomukselle.

Oppositiopuolue kokoomus uhkasi eilen hallitusta välikysymyksellä heti budjettiriihen jälkeen, jos työllisyystoimet eivät ole riittäviä. Tuomariksi kokoomus kelpuuttaa valtiovarainministeriön laskelmat.

Pääministeri Rinne totesi eilen, että työllisyystoimien tarkastelupiste on vasta ensi vuoden elokuussa, kuten hallitusohjelmassa on sovittu.

– Työllisyystoimet on suomalaisen hyvinvoinnin perusta, niin mitä hän vastaa?  ”Että me teemme jotain ja niitä sitten arvioimme vuoden päästä, Orpo totesi tänään eduskuntaryhmälle pitämässään puheessa.

– Ei näin, mä olen hämmästynyt, mä olen pettynyt, mä olen huolissani, koska niitä työllisyystoimia tarvitaan nyt, Orpo jatkoi.

Rinne tarkensi eilen, että  ”työllisyystoimia on tulossa budjettiin tämän hetken tietojen valossa sellainen määrä, jolla voidaan ne menolisäykset toteuttaa, jotka nyt on ajateltu”.

Orpon mukaan kokoomus ei tule lopettamaan työllisyydestä puhumista ennen kuin hallituksella on työllisyystoimia, jotka ovat todennettuja ja jotka varmistavat suomalaisen hyvinvoinnin.

– Tarvittaessa me teemme sen välikysymyksen, mutta hallituksella on mahdollisuus hoitaa tämä asia kuntoon budjettiriihessä, Orpo sanoi.

Kokoomusjohtajan mukaan pääministeri Rinne lupasi eduskunnassa kesäkuussa pitämässään puheessa, ettei pysyviä menoja lisätä ennen kuin on pysyviä tuloja eli työpaikkoja ja niihin johtavia keinoja.

– Nyt tällä ei ole enää väliä, mitä hän sanoi kesäkuussa, vaan hän (Rinne) sanoi, että arvioidaan niitä sitten ensi vuonna.

– Nyt lisätään velkarahalla menoja, aikana, jolloin talouskasvu hyytyy. Työllisyys ei ole parantunut enää vuoteen ja tämä johtaa erittäin huolestuttavaan tilanteeseen, Orpo jatkoi. 

Valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden väliset neuvottelut valtion ensi vuoden budjetista alkoivat tänään. Koko hallituksen budjettiriihi on tarkoitus pitää syyskuun puolivälissä Helsingin Säätytalolla. 

Lue myös:

    Uusimmat