Kokoomus uhkaa hallitusta välikysymyksellä – "Jos hallitus nuokkuu työllisyyden vahvistamisessa"

Kokoomus aikoo tehdä heti budjettiriihen jälkeen välikysymyksen vastuullisen taloudenpidon laiminlyömisestä, jos hallitus ei kykene päättämään todennetusti työllisyyttä lisäävistä toimista.

Espoossa koolla oleva kokoomuksen eduskuntaryhmä aloitti politiikan syksyn uhkaamalla hallitusta välikysymyksellä.

– Tulemme oppositiossa toimimaan unilukkareina, jos hallitus nuokkuu työllisyyden vahvistamisessa. Kokoomus jättää hallitukselle välikysymyksen vastuullisen taloudenpidon laiminlyömisestä, jos hallitus ei budjettiriihen yhteydessä päätä sellaisista työllisyystoimista, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan kattavat budjetin menolisäysten vaikutukset, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi puheessaan.

– Hallitus esittää lähes miljardin euron pysyviä menolisäyksiä jo ensi vuoden budjettiin. Ne piti rahoittaa synnyttämällä 60 000 uutta työsuhdetta. Keinoista ei kuitenkaan ole vielä mitään tietoa.

Mykkäsen mukaan hallituksen tulisi olla syyskuun budjettiriihessä jo lähellä sitä uraa, millä 60 000 työpaikkaan päästään.

– Selvää on, että päätöksiä joudutaan toimeenpanemaan ja tarkentamaan tulevina vuosina, mutta tällä tavalla toimittiin edellisen hallituksen aikana pääsääntönä, että hallitusohjelmassa neljä vuotta sitten niitattiin lukuisat rakenteelliset keinot.

– Nyt vaan pitäisi tehdä samanlaisia päätöksiä, koska muuten tämä miljardi lepää velkaantumisen varassa ja sitä ei voi sallia, Mykkänen sanoi.

Mykkäsen mukaan totuuden hetki on juuri buljettiriihessä, johon on kolme viikkoa aikaa.  

– Toivomme, että hallitus ryhdistäytyy. Pääministeri Rinteen täytyy arvioida uudelleen puheensa siitä, että työttömyysturvajärjestelmä on nakitettu työmarkkinajärjestöille, eikä hän mestaroi sen kehittämisessä. Hallituksen vastuunkantoa, vaikka sitten mestarointia, tarvitaan, ellei vastuullisen taloudenpidon edellyttämiä toimia budjettiriiheen mennessä muutoin tule.

– Hallituksessa vastuun periaate tarkoittaa vastuuta vähintäänkin kaikesta siitä, mikä valtion taloudenpidon ja eduskunnan lakien mukaan kulkee. Sitä ei voi ulkoistaa. Vaikeaa se on, mutta tekemättäkään ei voi jättää.

Mykkänen toivottaa myös muut oppositiopuolueet tervetulleeksi välikysymykseen, jos työllisyystoimista ei ole takeita.

– Yllätymme, jos ei muu oppositio yhdy siihen huoleen, että suomalaisten yhteistä velkaa ei voi kiihtyvästi kasvattaa ripottelemalla 200 menokohteeseen, jos luvattuja työllisyystoimia ei kuulu.

Mykkänen muistutti pääministeri Antti Rinteen (sd.) eduskunnalle kesäkuussa antamasta lupauksesta, ettei pysyviä menoja tehdä ennen kuin työllisyystoimista on päätetty.

–  Nyt on eduskunnan tehtävä valvoa, ettei hallitus tästä lähtökohdastaan itse lipsu, Mykkänen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja