Kokoomus väläyttelee hoitajien lisäämistä, muttei halua sitoutua mihinkään lukuihin – Petteri Orpo: "Pelkään, että hoitajat otetaan kotihoidon palveluista"

Puheenjohtajatentissä Petteri Orpo, osa 1/2 12:42

Myös kokoomus haluaisi lisätä hoitajien määrää, mutta puolue varoittaa, että uusi laki hoitajien määrästä on suunniteltava harkiten.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi Huomenta Suomen puheenjohtajatentissä kysymyksiin hoitajamitoituksesta. Vanhustenhoidossa ilmenneet vakavat puutteet ovat sävyttäneet poliittista keskustelua koko alkuvuoden.

Petteri Orpo kertoi politiikan toimittaja Antonia Bergille, että kokoomuksella ei ole mitään vanhustenhoidon kehittämistä vastaan. Hän kuitenkin painottaa, että ratkaisut mitoituksen nostamisesta on tehtävä harkiten.

– Koko ajan olemme olleet sitä mieltä, että tarvitsemme lisää hoitajia. Olemme sitoutuneet hoitajien määrän kasvattamisen, mutta pidetään samalla huoli siitä, että hoitajat sijoitetaan henkilökohtaisen hoidontarpeen mukaan. Me haluamme tehdä järkeviä ratkaisuja, olemme sitoutuneet siihen, että tällaiseen löytyvät rahat.

Sitoutuuko puolue hoitajamitoitukseen?

Kokoomus oli pitkään vastahakoinen nostamaan hoitomitoitusta nykyisestä 0,5 hoitajasta 0,7 hoitajaan. Toimittaja Antonia Berg halusi Orpon vastaavan, onko puolue nyt sitoutunut kasvattamaan lukumäärää.

– Vaikka 0,7 kuulostaa pieneltä luvulta, se tarkoittaa yli 4000 hoitajaa lisää. Pelkään, että hoitajat otetaan kotihoidon palveluista, jos laissa määritellään, että huomenna hoitajia pitää olla 0,7.

Orpo puhui hoitajien arvostuksen puolesta

Petteri Orpo toteaa, että vanhustenhoidon kriisin ratkaisemiseksi hoitajia on saatava alalle lisää. Tähän ratkaisuksi hän ehdottaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä ja koulutuksen lisäämistä.

– Alan vetovoimasta on huolehdittava.

Orpolta tentattiin myös siitä, haluaako kokoomus siis nostaa hoitajien palkkaa. Orpon mukaan poliitikkojen tehtävä on puhua hoitajatyön arvostuksen puolesta, mutta jättää palkkaneuvottelu työmarkkinoille.

– Työmarkkinapöydässä alan palkkakysymyksiin ja vetovoimaan pitää ottaa kantaa, Orpo sanoo.

04.04.2019 kello 10:20, juttua on muokattu. Jutun sitaattia on korjattu.

Lue myös:

    Uusimmat