Orpo syyttää SDP:tä vaalilupauksen pettämisestä hoitajamitoituksen vuoksi – lataa kovin sanoin Uutisextrassa: "Hallitukseen ei voi luottaa"

10:55
Katso koko lähetys tästä!

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syyttää hallitusta ja erityisesti pääministeripuolue SDP:tä keskeisen vaalilupauksen pettämisestä MTV:n Uutisextrassa.

Vanhusten hoiva ja hoitajamitoitus ovat kuumentaneet poliittista keskustelua tällä viikolla, kun pääministeri Antti Rinne kertoi Kuntapäivien puheenjohtajatentissä, että tarvittavaa 4000 lisähoitajaa ja lääkäriä ei saada tällä vaalikaudella rahan puutteen vuoksi.

– Ei hallitus voi antaa sellaista lupausta, jota ei voi toteuttaa, kun hoitajia ei ole. Minusta tämä on suuri petetty vaalilupaus, Orpo lataa.

– Hallituksen työ alkaa todella huonosti, hallitukseen ei voi luottaa, Orpo jatkaa.

Tunteita kuumentanut hoitajamitoitus lakiin

Kevään eduskuntavaaleissa tunteita kuumentanut hoitajamitoitus aiotaan kuitenkin kirjata lakiin, ilmeisesti vielä tämän vuoden aikana. Kymmentä vanhusta kohden olisi tulossa vähintään seitsemän hoitajaa. Orpo vaatii hallitusta varaamaan hankkeeseen riittävästi rahaa. Hoitajamitoituksen on arvioitu maksavan lisää 200 – 250 miljoonaa euroa vuodessa.

– Jos tätä rahaa ei anneta, hallitus vie kunnat todelliseen ahdinkoon, koska kunnilla ei ole tähän rahaa.

Orpo muistuttaa, että mahdollinen hoitajamitoitus ei saa tarkoittaa sitä, että hoitajia siirretään pois vanhusten kotipalveluista tai vammaispalveluista.

Kokoomus jäi alakynteen kevään vaalitaistelussa, kun vanhustenhoidon puutteet nousivat julkisuuteen erityisesti yksityisissä hoivayhtiöissä. Puolue todennäköisesti menetti äänestäjiä Orpon lausahduksella, että ihminen ei ole desimaali.

Kokoomus ei vaalien aikaan kannattanut hoitajamitoituksen sitovaa kirjaamista lakiin, vaan hoitotarpeen ratkaisemista potilaiden kunnon mukaan. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja