SDP:n Marin haluaa sitovan hoitajamitoituksen vielä nykyisen eduskunnan aikana – Orpo vieritti vastuun vanhustenhoidon laiminlyönneistä kunnille

SDP haluaa Esperi Care -kohusta sote-kysymyksen 1:57
Marin allekirjoitti kaikkien oppositiopuolueiden kannattaman välikysymyksen ensimmäisenä.

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin haluaa sitovan hoitajamitoituksen lainsäädäntöön vielä nyt istuvan eduskunnan aikana.

Sanna Marinin mukaan hoitajamitoituksen kirjaamisella lakiin on eduskunnan ylivoimainen enemmistö. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ja eduskunta ehtivät käsitellä asian vielä nyt käynnissä olevilla valtiopäivillä, Marin sanoi eduskunnan vanhustenhoitoa koskevassa välikysymyskeskustelussa.

Marinin mukaan asiassa on kysymys vain tahdosta.

–  Lainsäätäjän pitää käyttää lainsäädäntövaltaa, kun suositukset osoittautuvat riittämättömiksi ja niitä on törkeällä tavalla rikottu, kuten on käynyt ilmi. Lailla on varmistettava, että ikäihmisten hoito toteutuu ihmisarvoisella tavalla, Marin sanoi.

Marin oli kaikkien oppositiopuolueiden kannattaman välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja.

Marin kummeksui puheenvuorossaan kokoomuksen epäselvää linjaa hoitajamitoitusasiassa, kun puheenjohtaja Petteri Orpo on antanut asiassa ristiriitaisia kommentteja.

–  Kysynkin, mikä on hallituspuolue kokoomuksen ja Petteri Orpon kanta tänään? Mitä tarkoittaa mitoitus, joka ei ole numero?

Marinin mukaan viime viikkoina esiin nousseiden ongelmien taustalla on kansainvälisten sijoittajien omistamien hoivakotiketjujen voitontavoittelu, jota on tehty karsimalla henkilöstön määrästä. Hän moitti pääomasijoittajien hallinnoimia sote-yrityksiä myös verojen välttelystä.

–  Tälle on tultava loppu. Tarvitaan vahvat pelisäännöt, riittävästi hoitajia ja parempaa valvontaa. Aggressiivinen verosuunnittelu voidaan ja pitää saada kuriin. On vastuutonta antaa voittojen karata verovapaasti ulkomaille, kun ne kertyvät suomalaisten veronmaksajien ja hoivakodeissa asuvien kukkarosta, Marin sanoi.

"Vastuu kunnilla"

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vieritti hallituksen puheenvuorossa vastuuta kunnille, joiden vastuulla on sosiaali- ja terveyspalveluiden käytännön toteutus.

–  Viime vuosina tämän hallituksen aikana kuntien taloudellinen asema on vahvistunut ja mahdollisuudet hoitaa vanhuksia hyvin ovat parantuneet. Siitä huolimatta laiminlyönneiltä ei ole vältytty, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan opposition esittämää 0,7 hoitajan hoitajamitoitusta yhtä asiakasta kohden ei olisi helppo toteuttaa, sillä se edellyttäisi 4  200 uuden työntekijän saamista alalle. Samalla se lisäisi ympärivuorokautisen vanhustenhoidon menoja aluksi noin 200 miljoonalla eurolla ja myöhemmin vielä lisää väestön vanhetessa.

Saarikon mukaan työmarkkinoilla ei ole tällä hetkellä saatavilla 4 200 uutta hoitajaa, minkä lisäksi suuri määrä hoitajia on eläköitymässä lähivuosina.

–  Me emme saa joutua sellaiseen tilanteeseen mitoituksesta keskusteltaessa, että henkilöstöä siirrettäisiin ympärivuorokautiseen hoitoon kotihoidosta, koska siirtäisimme vain ongelmia toisaalle, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan sitovan hoitajamitoituksen tuominen lakiin on valmisteltava huolella eikä se ole enää mahdollista nyt istuvan eduskunnan aikana.

–  Oikeuskanslerin arvion mukaan ikääntyneiden ihmisten asemaa tosiasiassa tehokkaasti parantavaan hoitajamitoitukseen vaadittava lainvalmistelu hallituksen esityksen pohjalta ei olisi mahdollista enää tällä vaalikaudella, Saarikko sanoi.

Orpo ei ottanut kantaa lukuun

Myös Orpo vieritti vastuun vanhustenhoidon laiminlyönneistä kunnille. Orpon mukaan kunnilla ei ole riittävästi osaamista vanhustenhoidon järjestämisessä.

–  Siksi me tarvitsemme sote-uudistuksen ja vahvat järjestäjät, joilla on voimaa ja osaamista ostopalveluissa ja valvonnassa, Orpo sanoi.

Orpon mukaan kaikki puolueet ovat yksimielisiä siitä, että vanhuspalvelulakia on tiukennettava.

–  Kun vanhuspalvelulakia tiukennetaan, sinne pitää kirjata mitoitus hoitohenkilöstöstä, Orpo sanoi, mutta ei ottanut kantaa kirjattavan mitoituksen suuruuteen. Hänen mielestään mitoituksen pitää perustua "todelliseen hoidontarpeeseen".

–  Voi kunpa yksi luku ratkaisisi tämän ongelman, Orpo sanoi.

Orpon mukaan hoitajamitoitusta koskevaa lakia ei ehditä enää tämän vaalikauden aikana säätää. Sen sijaan hallitus aloittaa asian tiimoilta perusteellisen selvityksen, jonka pohjalta seuraava hallitus voi hallitusohjelmaneuvotteluissaan sopia uudesta vanhuspalvelulaista ja hoitajien tarpeesta.

–  Tehdään huolellinen valmistelu. Sen pohjalta päädymme parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun, Orpo sanoi.

Saarikon tavoin myös Orpo oli huolissaan siitä, että 0,7 hoitajan mitoitus asiakasta kohden aiheuttaisi hoitajien siirtymisen vanhusten kotihoidon piiristä ympärivuorokautiseen hoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat