Kokoomus pahoittelee kantasuomalaiset-sanan käyttöä – varapuheenjohtaja Valtonen: "Vienyt keskustelua väärään suuntaan"

Liike Nytin Hjallis Harkimo ja kokoomuksen Elina Valtonen haluavat koronapassin nopeasti käyttöön - hallitukselle kritiikkiä lomailusta 3:45
Katso video: Liike Nytin Hjallis Harkimo ja kokoomuksen Elina Valtonen haluavat rokotepassin nopeasti käyttöön - hallitukselle kritiikkiä lomailusta

Kokoomus pahoittelee kantasuomalaiset-sanan käyttämistä kotoutusohjelmassaan. 

Viime viikolla julkaistu ohjelma herätti julkista keskustelua erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Ohjelman laatimista johtanut kansanedustaja Pia Kauma (kok.) pahoitteli termin käyttämistä keskiviikkona Twitterissä.

– Olemme täsmentäneet termin tarkoittamaan "Suomessa pysyvästi asuvaa Suomen kansalaista" virheellisten tulkintojen välttämiseksi, Kauma kirjoittaa.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen kertoo MTV Uutisille, että ohjelmaa on käsitelty kesän aikana eduskuntaryhmässä yleisellä tasolla.

– Se on meidän mielestämme selkeä virhe ja olemme pahoitelleet sitä. Se on vienyt tätä keskustelua nyt aivan väärään suuntaan myös, Valtonen sanoo.

Kyseisessä ohjelman kohdassa puhutaan maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten sosiaaliturvan eriyttämisestä.

– Eriytetään maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten sosiaaliturva, kuten hallitus esitti 2016, mutta sitomalla se koulutukseen, kielitaitoon ja riittävään tuntemukseen suomalaisesta yhteiskunnasta ja arvoista, kuuluu kokoomuksen ehdotus.

Kritiikkiä myös omilta

Kohun aikana kritiikkiä on satanut myös puolueen omista riveistä.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Sini Korpinen kirjoitti Twitterissä, että lista paljastaa kirjoittajiensa ihmiskäsityksen ja arvioi, että sanan käyttö ei ollut vahinko.

Valtonen sanoo kyseessä olevan Korpisen oma arvio, johon hänellä on kaikki oikeus.

– On selvää että kokoomus on täysin rinnoin sitoutunut paitsi ihmisoikeuksiin myös ihmisten yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon. Meillä ei ole minkäänlaista halua edes käydä tällaista keskustelua, että ihmiset olisivat jotenkin perimältään tai taustaltaan eriarvoisessa asemassa.

Lue myös:

    Uusimmat