Raju syyttely alkoi: Perussuomalaiset jäi pois Oulun väkivaltaan liittyvästä keskustelualoitteesta

Sdp pani viime viikolla liikkeelle eduskunnassa keskustelualoitteen yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä sen jälkeen, kun Oulussa lapsi oli joutunut puukotuksen uhriksi. Perussuomalaiset kieltäytyi aluksi osallistumasta, mutta syyttää nyt SDP:tä ”irvokkaasta” toiminnasta.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki eduskuntaryhmät ovat mukana keskustelualoitteessa, jossa pyritään edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä.

Aloitteen vireille pannut suurin oppositiopuolue SDP haluaa, että eduskunta käy keskustelua Oulussa tapahtuneiden väkivaltatekojen takia.

– Jo viime torstain jälkeen pantiin keskustelualoite vireille. Olimme järkyttyneitä, että puukotus kohdistui lapseen kotikaupungissani Oulussa, kertoi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen tiedotusvälineille tänään eduskunnassa.

Keskustelualoitteesta syntyi tänään jupakka eduskunnassa, koska Perussuomalaiset syyttää Sdp:tä siitä, että puolue olisi tarkoituksella pyrkinyt jättämään perussuomalaiset keskustelualoitteen ulkopuolelle.

Tuppurainen kertoi tänään eduskunnassa, että Perussuomalaisia on kyllä pyydetty mukaan.

– Olin yhteydessä myös Perussuomalaisten ryhmäjohtajaan Jani Mäkelään. Myös Perussuomalaisten ryhmän pääsihteeriin on oltu yhteydessä aloitteesta tällä viikolla.  Aiemmin päädyttiin yhteiseen ratkaisuun, etteivät Perussuomalaiset ole mukana. Soitin kuitenkin Mäkelälle vielä tänään, kun tuli tieto uudesta puukotuksesta Oulussa, Tuppurainen kertoi.

Aloitteen tekstimuotoilut hiersivät

Kipukohtana Perussuomalaisille oli ilmeisesti keskustelualoitteen tekstimuotoilu. Jani Mäkelä on kertonut Demokraatille, että puolue olisi halunnut mainintaa myös maahanmuuttajien tekemistä rikoksista.

– Eli sen aloitteen tekstimuotojen hiominen ja muu tämmöinen on normaalia ryhmien välistä neuvotteluprosessia. Nyt semmoista ei käyty, vaan SDP halusi yksipuolisesti sanella, että mistä tässä keskustellaan – tavallaan laittaa sanoja muiden suuhun, Mäkelä vastasi Demokraatille.

Tuppurainen sanoo vielä tänään pyytäneensä Perussuomalaisia mukaan aloitteeseen, jonka kaikki muut puolueet olivat hyväksyneet jo tiistaina.

Aloite ei ollut yhdenkään muun puolueen mielestä ongelmallinen, vaan se koettiin hyväksi hiomisen jälkeen. Perussuomalaisia lukuun ottamatta.

– Kysyin tänään, voisivatko he sittenkin tulla mukaan, kun tekstiä oli jalostettu. He (Perussuomalaiset)  eivät edelleenkään olleet mukana. Heillä on ollut edellytykset lähteä mukaan, kuten muillakin. He ovat itse valinneet. Olisi arvokasta, jos haluaisivat liittyä yhä mukaan. Ovet ovat edelleen auki, Tuppurainen sanoo.

PS ”ei ehtinyt”

Perussuomalaisten mukaan Tuppurainen ilmoitti julkisuuteen aloitteessa mukana olevista puolueista ennen kuin Perussuomalaisille annettu vastausaika oli päättynyt.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jenna Simula haukkuu tiedotteessaan Sdp:n toimintaa ”irvokkaaksi”.

– Sdp valjasti puukotukset poliittiseksi työkalukseen ja keinoksi vihjailla, ettei Perussuomalaiset olisi huolissaan ääriliikkeiden uhkasta ja niiden harjoittamasta väkivallasta, Simula paheksuu tiedotteessa.

Simulan mukaan Perussuomalaiset ”ei ehtinyt” antaa vastaustaan.  Tuppurainen ilmoitti Perussuomalaisten mukaan puolta tuntia ennen määräaikaa medialle kaikkien muiden olevan mukana perussuomalaisia lukuun ottamatta.

Muut puolueet kuitenkin ehtivät vastata jo tiistaina.

Oulun puukotukset tuomitaan myös Perussuomalaisten riveistä jyrkästi.

– Vetää sanattomaksi ja suorastaan oksettaa, kun väkivaltaa kohdistetaan ihmiseen hänen taustansa tai mielipiteensä vuoksi, oli tekijä mistä ääriliikkeestä tahansa, Simula kommentoi tapahtunutta.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat