Kokoomus on 12 vuoden jälkeen oppositiossa – uusi aika alkoi heti tulisilla sanankäänteillä: "Hallitusohjelma on vastuuttomuudessaan karmaiseva"

Näin tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehti uutta hallitusta 4:29
Antti Rinteen hallitus nimitettiin virkoihinsa tänään. Katso video!

Antti Rinteen (sd.) hallitus on tänään virallisesti nimitetty tehtäviinsä. Tämä puolestaan tarkoittaa uusia aikoja etenkin kokoomukselle, joka on tänään ensimmäistä kertaa oppositiossa 12 vuoteen.

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman julkaisi tänään blogissaan kirjoituksen, jossa uuden hallituksen hallitusohjelmaa kritisoidaan poikkeuksellisen suorasanaisesti.

Teksti on varustettu otsikolla "Karmaisevan vastuuton hallitusohjelma".

Toisen kauden kansanedustaja Rydman syyttää kirjoituksessaan, ettei ohjelmaa rakennettaessa ole otettu huomioon taloudellisia realiteetteja. 

Rydman on huolissaan esimerkiksi siitä, pystyykö hallitus reagoimaan, jos 75 prosentin työllisyystavoitetta ei saavuteta.

– Koko hallitusohjelmaa leimaa myös kyvyttömyys priorisoida asioita rajallisten resurssien maailmassa. Siihen on listattu valtava määrä vaaliohjelmista tuttuja tavoitteita, joiden toteuttamiseen lupaillaan rahoitusta varsin huolettomasti, Rydman kirjoittaa.

Kokoomuspoliitikko uskoo jopa, ettei hänen katsoakseen epärealistiselle pohjalle rakennettua hallitusohjelmaa ole edes mahdollista toteuttaa.

IS: Petteri Orpo suuttui puhemiesvalinnasta

Myös oppositiojohtajan asemaan totutteleva kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tulistui päivällä.

Syynä Orpon kuohunnalle oli eduskunnan puhemiesvalinta.

Puhemiehen valinnan sääntöjä ei ole kirjattu lakiin. Tyypillisesti puhemies on valittu hallituksen toiseksi suurimmasta puolueesta. Näin ollaan toimimassa myös tällä kertaa, kun puhemieheksi on nousemassa keskustan Matti Vanhanen.

Orpon mielestä vaaleissa odotuksiin nähden huonosti pärjänneen, vasta neljänneksi eniten paikkoja saaneen keskustan ei olisi pitänyt saada puhemiehen paikkaa.

– Tämä ei ole demokratian ja parlamentarismin hengen mukaista. En minä mitään uhriutumista ala harrastaa, mutta totean vaan, että minusta tämä oli aika härski temppu, Orpo kommentoi Ilta-Sanomille.

Huomionarvoista on, että Orpo itse oli vielä huhtikuun puolenvälin tienoilla perinteen noudattamisen kannalla.

– Eduskuntahan sen sitten päättää, mutta perinne on ollut se, että puhemiehen paikka on toiseksi suurimman hallituspuolueen paikka, Orpo sanoi tuolloin Uudelle Suomelle.

Lue myös:

    Uusimmat