Mainos

Kokoomus julkisti kuuden miljardin leikkauslistan – 300 miljoonan siivu kehitysavusta

Kokoomus on julkistanut leikkauslistansa ensi vaalikaudeksi. Kuuden miljardin euron sopeutuksesta neljä miljardia saataisiin valtion ja kaksi kuntien taloudesta.  

Kuntien tehtäviä karsittaisiin miljardilla ja julkista palvelutuotantoa tehostamalla otettaisiin toinen miljardi.  
Indeksikorotusten jäädyttämisillä tai leikkauksilla otettaisiin yksi miljardi. Valtionhallinnosta leikattaisiin 600 ja kehitysavusta 300 miljoonaa. Yritystuista leikattaisiin 250 miljoonaa.  

Jo esillä olleilla subjektiivisen päivähoidon leikkauksilla ja koulusäästöillä saataisiin 300 ja sote-uudistus toteuttamalla toiset 300 miljoonaa.  

"Eivät kynnyskysymys"

Listan julkisti pääministeri Alexander Stubb blogissaan. Stubbin mukaan kokoomus on valmis sitoutumaan valtiovarainministeriön viime viikolla julkistamaan arvioon kuuden miljardin euron sopeutustarpeesta.

– VM:n virkamiehet toteavat myös, että sopeutustoimien tulee painottua selkeästi menoihin, koska työllisyyssyistä kokonaisverotusta ei voi kiristää. Myös tähän kokoomus sitoutuu.  

Stubbin mielestä sopeutustoimista on sovittava heti vaalikauden alussa. Ne voidaan kuitenkin ajoittaa niin, etteivät ne tukehduttaisi kasvua.

– Haluamme koota uudelleen heti eduskuntavaalien jälkeen valtiovarainministeriön ja tutkimuslaitosten johtajista koostuvan ekonomistiryhmän arvioimaan sopeutuksen aikataulutusta.  

Stubbin mukaan esitetyt kohteet eivät ole kokoomukselle kynnyskysymys, vaan niistä voidaan avoimesti neuvotella.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.