Mainos

Kokoomus haluaa kolme ydinvoimalaa

Jyri Häkämies (LEHTIKUVA)

Päähallituspuolueiden kiistely tulevista ydinvoimalaluvista syvenee. Valtionyhtiöstä vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies esittää, että ensi syksynä myönnettäisiin luvat peräti kolmelle uudelle ydinvoimalalle - eli kaikille lupaa hakeneille.

- Emme usko, että niitä välttämättä rakennetaan samaan aikaan, mutta tässähän puhutaan pitkälle tulevaisuuteen ulottuvasta energiapolitiikasta, Häkämies selittää MTV3:n haastattelussa.

Keskustan näkemys on toinen. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on viimeksi sanonut, että Suomeen tarvitaan korkeintaan yksi uusi ydinvoimala, jos sitäkään.

- Kokoomus lähtee siitä, että rahoittajat ja rakentajat pystyvät arvoimaan voimaloiden määrän, kannattavuuden ja rakentamisjärjestyksen. Valtio tottakai katsoo sitten turvallisuuskriteerit. Kokoomuksen mielestä rahoittajat ja rakentajat saavat ratkaista.

Paheksuu Pekkarisen poukkoilua

Häkämies arvioi, että Teollisuuden voima, Fennovoima ja Fortum voisivat saada lupansa jo ensi syksynä.

- Varsinkin tässä talouskriisissä tarvitaan uskoa siihen, että 2020-luvulla Suomessa on edelleen teollisia työpaikkoja. Näitä työpaikkoja ei pidä liputtaa ulos sähkön saatavuuden ja sähkön hinnan takia.

Keskustalainen Pekkarinen lupaili kuukausi sitten kahta ydinvoimalupaa. Viimeksi hän sanoi, että Suomeen tarvitaan nolla tai korkeintaan yksi uusi ydinvoimayksikkö. Pekkarisen mukaan hänen lausuntonsa kahdesta voimalasta tulkittiin väärin. Hallituskumppani ihmettelee poukkoilua.

- Minusta on hyvin tärkeää, että energiapolitiikka ja sen valmistelu olisi johdonmukaista, Häkämies sanoo.

Hänen mukaansa yksi voimala korvaa saastuttavan hiilen, toinen tuontisähkön ja kolmas paikkaa aikoinaan Loviisan vanhentuvan ydinvoimalan.

Ydinvoimapäätös ei koettele vain keskustan ja kokoomuksen välejä. Vihreät tuskin pahimmissa painajaisissaan osasivat aikanaan kuvitella istuvansa hallituksessa, joka mahdollisesti siunaa peräti kolmen lisäydinvoimalan rakentamisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.