Kokoomus ajaa anonyymin todistamisen käyttöönottoa

Anonyymi todistaminen rikosten esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä halutaan mahdollistaa Suomessa. Kokoomuksen lakivaliokuntaryhmä jätti tänään asiasta lakialoitteen eduskunnassa.

Jos ehdotus kirjataan laiksi, nimettömänä todistaminen olisi mahdollista järjestäytynyttä rikollisuutta tai törkeitä väkivaltarikoksia käsittelevien juttujen yhteydessä. Muualla Euroopassa nimettömänä todistamisesta on saatu ristiriitaisia kokemuksia.

Mahdollisuutta nimettömään todistamiseen on jo esitetty peiteoperaatioihin osallistuville poliiseille. Kokoomuksen lakivaliokunnan jäsenet haluaisivat nyt tarjota saman mahdollisuuden myös tavallisille kansalaisille.

- Pelko aiheuttaa tällä hetkellä varsinkin törkeän rikollisuuden osalta sitä, että todistajat eivät uskalla kertoa kaikkea mitä tietävät, vaan muistamattomuus valtaa alaa, Kokoomuksen kansanedustaja Petri Salo uskoo.

Ehdotuksen mukaan rikoksesta epäillyn asianajajalla olisi mahdollisuus kuulustella nimetöntä todistajaa. Ääritapauksessa todistajan henkilöllisyys salattaisiin jopa avustajilta. Anonyymista todistelusta on saatu Euroopassa huonojakin kokemuksia, ja rikosoikeuden professori epäileekin järjestelmän sopivuutta Suomeen.

- No tästähän on ollut oikeusministeriössä oma lainvalmisteluhankkeensa, jossa todettiin, että se ei suomalaiseen järjestelmään sopisi. Euroopan neuvoston jäsenmaista Hollannissa ja Portugalissa on jossain määrin käytetty anonyymia todistelua, mutta pääsääntöisesti ne on kyllä todettu ihmisoikeussopimusten vastaisiksi rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutila Turun yliopistosta kertoo.

Hollannissa ja Portugalissa lainsäädäntö rajoitti syytettyjen oikeutta esittää kysymyksiä todistajille. Kokoomuslaiset vakuuttavat huomioivansa ehdotuksessaan myös rikoksesta epäillyn oikeusturvan.

- Pidän vähintään yhtä tärkeänä myöskin rikoksen uhrin asemaa, koska hän on pahin kärsijä silloin, jos törkeät rikokset jäävät selvittämättä sen takia, että todistajat eivät uskalla todistaa, Salo muistuttaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.04.2004)

Lue myös:

    Uusimmat