Annika Saarikko MTV:lle: Keskustan on päästävä mukaan tärkeän rahoitusuudistuksen valmisteluun

Keskusta jätti välikysymyksen sote-palveluista – Annika Saarikko, eikö keskustan pitäisi itse vastata omaan kysymykseensä? 1:31
Keskusta jätti välikysymyksen sote-palveluista – Annika Saarikko, eikö keskustan pitäisi ihan itse vastata omaan kysymykseensä?

Hallitus tekee vuonna 2025 päätökset sote-palveluiden rahoitusmallin kehittämisestä. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vaatii MTV:n Uutisextrassa, että muutokset valmistellaan parlamentaarisesti. 

Suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus myllättiin uusiksi, kun ne siirtyivät tämän vuoden alussa kuntien vastuulta hyvinvointialueille.

Petteri Orpon (kok.) hallitus haluaa rahoitusmallin kannustavan tulevaisuudessa nykyistä paremmin säästöihin sekä korjata ilmenneitä vikoja. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että päätökset tehdään vuonna 2025.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko katsoo, että hallituksen pitäisi ottaa myös oppositiopuolueet mukaan valmisteluun.

– On oikein että rahoituslakia tarkastellaan tällä vaalikaudella, mutta on välttämätöntä, että sitä tehtäisiin yhteistyössä yli puoluerajojen, siis parlamentaarisena valmisteluna, Saarikko toteaa.

Tärkeiden sote-palvelujen rahoitusta ei Saarikon mielestä pidä rukata joka vaalikausi. Jotta valmistelu olisi pitkäjänteistä, kaikkien puolueiden pitäisi päästä nyt mukaan työhön.

– Sosiaali- ja terveyspalveluissa on kysymys elämästä ja kuolemasta. Ei se voi olla tempoilevaa, Saarikko sanoo.

Ettekö luota, että hallitus pitäisi kaikkien maakuntien puolta, kun haluatte opposition mukaan tähän valmisteluun?

– Emme luota, ja toisekseen, ei kysymys ole mistään maakunnista, vaan perustuslain turvaamasta ihmisten yhdenvertaisuudesta saada kotiosoitteesta riippumatta hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut. Siellä missä on pisimmät välimatkat, on tutkitusti myös eniten iäkkäimpiä ja sairastavimpia suomalaisia. Siksi on oikein, että myös nämä asiat otetaan jatkossa huomioon.

Keskusta on jättänyt Liike Nytin kanssa hallitukselle välikysymyksen sosiaali- ja terveyspalveluista. Välikysymys käsitellään eduskunnassa 18. lokakuuta.

Ei tukea palkattomalle sairauslomapäivälle

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi Annika Saarikko ottaa MTV:n Uutisextrassa kantaa hallituksen työllisyystoimiin.

Keskusta on ilmoittanut yleisesti voivansa tukea hyväksi katsomiaan uudistuksia, mutta yksittäisiin toimiin ei toistaiseksi ole otettu juuri kantaa.

Nyt Saarikko kuitenkin kehottaa hallitusta valitsemaan taistelunsa viisaasti ja keskittymään vaikuttavimpiin uudistuksiin – joihin ei lukeudu ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus.

Hallitus on tekemässä ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkattoman, jollei työehto- tai työsopimuksessa toisin sovita.

– En pidä sitä perusteltuna ja merkittävänä. Tutkijat eivät ole pystyneet osoittamaan sille työllisyysvaikutuksia, Saarikko sanoo.

– Pidän linjausta pienenä ja selvästi työnantajapuolelle symbolisena asiana suhteessa siihen, että isot muutokset, joita tuen, liittyvät vaikkapa paikalliseen sopimiseen.

MTV:n Uutisextrassa Annika Saarikko – katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat