Puolustusministeri Antti Kaikkonen MTV:n Uutisextrassa: Naiset kutsuntoihin ja reserviläisille uusi sähköinen palvelu

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kannattaa kutsuntojen ulottamista myös naisiin. Kaikkonen kertoi MTV:n uutisextrassa, että myös yhteydenpitoa reserviläisiin parannetaan kehitteillä olevan tietoteknisen sovelluksen avulla. Sovellus tulee käyttöön lähivuosina.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen odottaa mielenkiinnolla parlamentaarisen asevelvollisuus-komitean ehdotuksia. Komitean on määrä julkistaa mietintönsä lähiviikkoina. Kaikkonen toivoi komitealta mahdollisimman suurta yksimielisyyttä, koska puolustusasiat pitäisi hänen mielestään sopia ohi hallitus-oppositio -jaon.

Ministeri on tyytyväinen ennakkotietoihin, joiden mukaan komitea suosittelee kutsuntojen ulottamista myös naisiin. Kaikkosen mielestä kutsunnoissa koko ikäluokka voitaisiin läpivalaista kerralla.

– Se voisi olla tällainen koko ikäluokan tsekkaustilaisuus. Vaikka se ei naisia samalla tavalla velvoittaisikaan armeijaan kuin nuoria miehiä, niin siinä voisi kuitenkin katsoa koko ikäluokan hyvinvoinnin: terveyden, ehkä koulutustilanteen, työnäkymät, henkisen hyvinvoinnin, kuvaili Kaikkonen haastattelussa.

Ministerin mielestä kutsunnat voisivat olla mahdollisuus löytää ne nuoret, joilla on ongelmia ja tarjota heille tukea.

Enemmän naisia inttiin ja tehtäviä myös heikompikuntoisille

Kutsunnat voisivat puolustusministeri Kaikkosen mielestä myös kannustaa entistä useampia naisia vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen.

Miehiäkin halutaan armeijaan enemmän, joten varusmiesten kuntovaatimuksiin on tulossa lievennyksiä. Uusi kuntoisuusluokka on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden syksyllä.

– On paljon tehtäviä, joissa pärjää vaikkei kunto ihan niin viimeisen päälle olisikaan, totesi Kaikkonen.

Tehtävät voisivat liittyä esimerkiksi kyberuhkiin tai logistiikkaan, joiden kohdalla tietokonetaidot ja ajotaidot ovat fyysistä kuntoa oleellisempia.

Reserviläisille valmistellaan sähköistä tietopalvelua

Puolustusvoimat aikoo lähivuosina parantaa yhteydenpitoa myös reserviläisiin. Muun muassa reserviläisten siviilissä hankkimia erikoistaitoja ja koulutusta halutaan kartoittaa.

– On valmisteilla muun muassa tietotekninen sovellus – sanoisinko sitä tässä työnimellä vaikka appiksi – jonka kautta voi kertoa puolustusvoimille omasta osaamisestaan ja toisaalta sitä kautta tullaan saamaan myös tietoa puolustuksen ajankohtaisista kysymyksistä, jotka liittyvät omaan reserviläisuraan, kertoi Kaikkonen.

Sovellusta vasta kehitetään, eikä sitä saada käyttöön ainakaan vielä ensi vuonna.

Ulkopuolinen vaikuttaminen hävittäjähankintaan on pysynyt kurissa

Hornet-hävittäjien seuraajan hankinta on Suomen kaikkien aikojen kallein puolustusvälinekauppa.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan poliittinen ja muu vaikuttaminen jättimäisessä hävittäjäkaupassa on ollut maltillista.

– Varmaan tiedossa on, että Suomi on sellainen maa, jossa tämän tapainen vaikuttamisyritys kääntyiksi helposti itseään vastaan. Voin sanoa, että todella siistiä tämä vaikuttaminen on tähän asti ollut ja toivon todella, että niin on loppuun saakka.  Ja näin itse asiassa uskonkin, vakuutti Kaikkonen.

Kaikkonen kuitenkin myönsi, että toki myyjämaiden ministerit ovat kehuneet omia koneitaan.

– Jokainen vaikkapa puolustusministeri, joita olen tavannut, on toki kehunut omia koneitaan, mutta hyvin yleisellä tasolla, totesi Kaikkonen.

Varsinaiset neuvottelut on käyty hankintaorganisaatioiden tasolla. Päätös Suomen uudesta monitoimihävittäjästä tehdään joulukuussa.

Lue myös:

    Uusimmat