Kutsunnat saattavat tulevaisuudessa laajeta koskemaan myös naisia – Ilkka Kanerva: "Älkää yllättykö, jos tulemme esittämään jotakin sellaista"

1:58
Aihetta käsiteltiin Uutisaamun uutisissa.

Kutsunnat saattavat jatkossa koskea koko ikäluokkaa. Asevelvollisuuden uudistamista selvittävän komitean puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kannattaa ajatusta.

Kutsunnat voivat tulevaisuudessa kutsua myös naisia, ei pelkästään miehiä.

Asiaa on käsitelty asevelvollisuuden uudistamista selvittävässä parlamentaarisessa komiteassa.

– Sitä ei ole meillä vielä lopullisesti linjattu, mutta älkää sitten yllättykö, jos tulemme esittämään jotakin sellaista, jossa koko ikäluokka kohtaa toisensa, Ilkka Kanerva sanoi SuomiAreenassa eilen.

Kanervan mukaan kutsunnat voisivat jatkossa koskea sekä miehiä että naisia, "tietysti vähän eri painotuksin". Itse asevelvollisuuden laajentamista naisille Kanerva ei katso välttämättömäksi.

Komiteassa on varsin laaja puoluerajat ylittävä tuki kutsuntojen laajentamiselle. Komitea tulee syksyllä esittämään ehdotuksia asevelvollisuuden kehittämiseksi.

Kaikkonen: "Kutsunnat voisivat olla tsekkauspiste"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) suhtautuu ajatukseen kutsuntojen laajentamisesta myönteisesti.

– Kutsunnat kaikille voisivat olla tsekkauspiste nuorten ikäluokan hyvinvointiin. Katsottaisiin, että terveys, koulutus, sosiaaliset suhteet, henkinen hyvinvointi ovat kunnossa, Kaikkonen visioi MTV Uutisille.

Vaikka kutsuntoihin osallistuisi koko ikäluokka, asevelvollisuus koskisi yhä vain miehiä. Puolustusministerin mielestä kutsuntojen laajentaminen olisi silti teko tasa-arvoa kohti.

– On totta, että tämänkään jälkeen ei voi sanoa, että malli olisi täysin tasa-arvoinen. Mutta ehkäpä se olisi askel siihen suuntaan, Kaikkonen sanoo.

Puolustusvoimat ei tarvitse kaikkia miehiä ja naisia

Asepalveluksen suorittaa nykyisellään vuosittain noin 21 000 suomalaista. Koko ikäluokkaa ei Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen mukaan kaivata jatkossakaan aseisiin.

– Sotilaalliseen maanpuolustuksen näkökulmasta koko ikäluokkaa, siis miehiä ja naisia, ei tarvita meidän tarpeisiin, Kivinen toteaa.

Mikäli kutsunnat päätetään laajentaa koko ikäluokalle, puolustusvoimat kyllä Kivisen mukaan sopeutuu.

Tällöin yhteiskunnassa on kuitenkin Kivisen mukaan mietittävä muita toimijoita, joiden avulla osa ikäluokasta voi olla muissa maanpuolustusvelvoitteen mukaisissa tehtävissä kuin sotilaskoulutuksessa.

– Meidän kannaltamme on tärkeää, että mitä muutoksia sitten tehdäänkään, ne eivät vaaranna sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeita, Kivinen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja