Mainos

Meteorologi marraskuun ennusteesta: Ei talvea näköpiirissä

Tuoreen neljän viikon ennusteen mukaan marraskuu on keskimääräistä lämpimämpi.

Marraskuu on alkanut ennätyslämpimänä. Eilen Porvoossa ja Jomalassa Ahvenanmaalla mitattiin 13,3 astetta, tänään Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa on ollut jo 14,3 astetta. Nämä ovat Suomen mittaushistorian korkeimpia marraskuun lukemia. Lämmön takana on föhntuuli. Loppuviikolla sää hieman viilenee.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n marraskuun ennusteen mukaan sää on tässä kuussa vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpänä.

– Ensi viikolle ennuste näyttää koko Eurooppaan selvästi keskimääräistä lämpimämpää, jopa yli kolme astetta. Marraskuussa meillä näyttää olevan vahva läntinen virtaus ja myös Norjan vuorten yli puhaltavat föhntuulitilanteet ovat uudelleen mahdollisia. Kuukausiennusteen mukaan talvea tai aikaista pysyvää lunta koko maahan ei ole näköpiirissä, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi ECMWF:n ennustetta.

Päivän ylimmät lämpötilat ovat tilastojen mukaan marraskuun alkupuolella maan eteläosassa keskimäärin alle viidessä plusasteessa, Lapissa pikkupakkasella.

Sateiden osalta marraskuun ennusteessa ei näy poikkeamaa keskimääräiseen.

– Matalapaineita kulkee Suomen yli, tuskin kovin korkeapainevoittoista on tulossa. Matalapaineet tuovat sateita ja ajankohtaan nähden lämmintä ilmaa, sanoo Liisa Rintaniemi.

Tämän viikon loppupuolella sateet yleistyvät. Lapissa sateet voivat tulla lumena, etelässä sateet ovat vettä.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennusteen sisään mahtuu aina kylmempiä ja lämpimämpiä jaksoja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.