Talven sääennuste julki: Suomi poikkeaa selkeästi muusta Euroopasta

Pekka Pouta reagoi loppuvuoden sääkarttoihin – mukana joulu: "Plääh" 5:38
Entä miltä näyttää jouluviikon sää? Katso Pekka Poudan ennuste.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n laatima kolmen kuukauden pitkä ennuste on julkaistu. Euroopassa näyttäisi olevan laajalti tavanomaista lämpimämpää, kun taas Suomen kohdalla ei näy suurta poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. 

ECMWF julkaisi tiistaina kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen tammi–maaliskuulle.

Suomen kohdalla ennusteet eivät pomppaa esiin poikkeavuuksilla oikein mihinkään suuntaan: Ei ole keskimääräistä lämpimämpää tai kylmempää, eikä myöskään sateisempaa tai vähäsateisempaa, kerrotaan Forecan blogissa.

– Ennusteen poikkeamasignaalien vähäisyys ja "keskimääräinen väri" Suomen yllä viittaavat tässä tapauksessa siihen, että ennusteeseen liittyy hyvinkin paljon epävarmuutta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne blogikirjoituksessa.

Rinteen mukaan todennäköisempää on silti, että alkuvuoden kolme ensimmäistä kuukautta ovat tavanomaisempaa kylmempiä kuin lämpimämpiä. 

Rinne kertoo, että edellinen pitkä ennuste joulu–helmikuulle näytti Suomen olevan tavanomaista lämpimämpi.

– Marraskuussa alkanut kylmä jakso näyttää saaneen tietokoneet epävarmoiksi siitä, miten tilanne jatkuu.

Etelään päin mentäessä Euroopassa sää muuttuu keskimääräistä lämpimämmäksi. Keskiseen Eurooppaan ennakoidaan puolta astetta tai kokonaista astetta keskimääräistä lämpimämpää, eteläiseen Eurooppaan puolestaan puolta tai kahta astetta keskimääräistä lämpimämpää tammi–maaliskuulle. 

Forecan mukaan suurimmat poikkeamat tavanomaista lämpimämpään suuntaan Euroopassa ovat Espanjassa ja kaakkoisessa Euroopassa.

Sateissa vaihtelevuutta

Sateiden osalta keskisessä ja eteläisessä Euroopassa näyttää tulevan laajalti tavanomaista enemmän sadetta. 

Sen sijaan Suomessa ennuste näyttää sademäärissä vaihtelevalta. 

– Meillä vuorottelevat kuivemmat korkeapainejaksot ja sateisemmat jaksot. Ennusteissa on kuitenkin sateisuudenkin suhteen epävarmuutta, sanoo Rinne blogissa. 

Blogissa muistutetaan, että Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten mitään kovin tarkkaa ei voi yksittäisten viikkojen osalta sanoa. 

Lue myös:

    Uusimmat