Koko Suomi seurasi pelonsekaisin tuntein, kun poliisimurhaajaa jahdattiin lokakuussa 1997: "Tuntui epätodelliselta"

1:52
Rikostoimittajat kävivät kadun kulmassa, jossa Christensen surmasi poliisit: "Se pysäytti koko Suomen"

Koko Suomi heräsi 22. lokakuuta 1997 suureen järkytykseen, kun selvisi, että kaksi poliisia oli murhattu yöllä Helsingin Ullanlinnassa. Tekijä oli karkuteillä.

Murhaajaa etsittiin laajalti ja etsintöihin osallistui valtava määrä poliiseja. Murhaajaa etsittiin paitsi maasta, myös ilmasta käsin helikopterilla.

MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen työskenteli tuohon aikaan Ylellä rikostoimittajana ja hän ryhtyi uutisoimaan poliisimurhista heti aamulla 23. lokakuuta.

– Se oli järkyttävä tapahtuma ja pysäytti koko Suomen. Menin heti aamupäivästä käymään ampumispaikalla, jonne oli jo tuotu valtavasti kynttilöitä ja kukkia. Koko toimitus oli valjastettu tekemään tätä juttua. Poliisimurhaaja oli karkuteillä, joten se oli pysäyttävä uutinen, joka myllersi koko toimituksen, Lehtinen kertoo.

Tapahtunut tuntui epätodelliselta

Lehtisen mukaan erityisen järkyttävää oli, että Suomessa tapahtui poliisimurhia ja vieläpä niin järkyttävällä tavalla. Tekijä oli ampunut poliisit teloitustyyliin kadulle yhteensä viidellä laukauksella.

Murhia ennen tekijä oli ryöstänyt hotelli Palacen kassan ja sitonut yöportieerin.

– Tämä tuntui jotenkin todella epätodelliselta, että olemmeko todella Suomessa. Murhaajajahti oli aivan ennennäkemätön ja poliisi teki tilanteessa todella hyvää työtä. Yleisesti kaikki toivoivat, että tekijä saadaan nopeasti kiinni. Tunnelmat olivat pelonsekaiset, Lehtinen muistaa.

Kolmen päivän etsintöjen jälkeen murhista epäilty Steen Christensen löydettiin ja saatiin kiinni Hämeenlinnasta. 

Christensen tuomittiin keväällä 1998 elinkautiseen vankeuteen törkeästä ryöstöstä ja kahdesta murhasta. Hänet siirrettiin Tanskaan suorittamaan vankeusrangaistustaan hänen omasta toiveestaan.

Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimpia uutistapahtumia vuosien varrelta. Poliisimurhista kertova jakso esitetään MTV3-kanavalla sunnuntaina 29.1. kello 19.30. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja