Kokenut suomalaisylikomisario tutkii ihmissyöntiä ja muita hirmutekoja Länsi-Afrikassa – tällaista työ on ihmishirviöksi epäillyn jäljillä

Millainen on sotarikosoikeudenkäyntien pitkä prosessi? 6:50
Katso video: Thomas Elfgren on parhaillaan tutkimassa julmia sotarikoksia Länsi-Afrikassa. Näin hän kertoi Uutisaamussa työstään.

Krp:n rikosylikomisario Thomas Elfgren johtaa suomalaista rikostutkintaryhmää, joka on parhaillaan Sierra Leonessa tutkimassa julmia sotarikoksia. Selvitettävänä on parhaillaan rikosvyyhti, jossa epäillään tapahtuneen kammottavia tekoja murhista lasten polttamisiin ja kannibalismiin.

Useat keskusrikospoliisin tavoittamat todistajat kertovat Gibril Massaquoi ja Angel Gabriel -nimillä tunnetun sotajoukkojen komentajan määränneen hirvittävistä sotarikoksista Liberian sisällissodassa.

Epäillyistä rikoksista on ehtinyt kulua jo noin 20 vuotta, minkä lisäksi rikosten tapahtumapaikka Länsi-Afrikassa tuo haasteita.

Miten vaikeaa todistusaineistoa on kerätä?

– Se ei loppujen lopuksi ole niin paljon hankalampaa kuin mistäkään muustakaan vanhasta asiasta, Elfgren toteaa.

– Tietysti omat haasteensa tuo se, että tämä tutkintaryhmä on joutunut tekemään kohtalaisen paljon jalkatyötä uusissa olosuhteissa. Kuitenkin työ on sujunut kohtalaisen hyvin. Yhteistyö ja apu paikallisten viranomaisten puolelta on ollut merkittävää.

Tutkintaa on suoritettu muun muassa Länsi-Afrikan Sierra Leonessa ja Liberiassa. Oikeutta tullaan käymään Suomen lakien mukaan.

Epäiltyjen rikosten lista nimikkeineen on kammottava. Mukana on murhia, törkeitä raiskauksia ja jopa ihmissyöntiä.

Jos oikeus toteaa miehen syylliseksi, rangaistus on elinkautinen.

– Mikäli aikanaan tulee lainvoimainen langettava tuomio, niin murhista ei ole mitään muuta säädetty kuin elinkautinen vankeusrangaistus.

Sotarikostutkintoja Balkanilla ja Ruandassa

Tapaus, jonka tutkinta liittyy ulkomaihin, on sinällään arkea Elfgrenille. Hän on tutkinut myös sotarikoksia aiemmin.

– Olen aikanaan tutkinut sotarikoksia Balkanilla YK:n sotarikostuomioistuimen puitteissa. Ruandan joukkotuhonta, sitä olin mukana tutkimassa. Kyllä näitä asioita on vuosien varrella kertynyt, kokenut rikosylikomisario kertoo.

Hänen mukaansa tutkintaa pyritään tekemään mahdollisimman riippumattomasti paikallisista viranomaisista.

– Kyllä viranomaisiin voi luottaa, ja saadaan apua pyydettäessä.

Edessä on vielä käyntejä väitetyillä rikospaikoilla. Oikeuden päätöstä tapauksesta voidaan odottaa ehkä kesän kynnyksellä.

Lue myös:

    Uusimmat