Kokenut rikostoimittaja summaa Jari Aarnion tapauksen: "Onhan se täysin uskomatonta" – Onko ainutlaatuinen oikeussaaga nyt ohi, vai vieläkö se saa jatkoa?

8:00
Katso Jarkko Sipilän arvio kokonaisuudessaan videolta!

"Rikoshistoriallisesti poikkeava tutkinta, poikkeava oikeudenkäynti, mutta niin on poikkeavat rikoksetkin", kuvaa MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä huumepoliisin ex-pomon rikollista toimintaa.

Sipilä purki tänään MTV Uutiset Livessä Jari Aarnion saamaa 10 vuoden tuomiota törkeistä huumausainerikoksista.

Haastattelussa hän siteerasi hovioikeutta, joka kuvaili Aarnion osoittaneen toimissaan "poikkeuksellista häikäilemättömyyttä".

– [Aarnion tekemisiä] pidettiin todella pahana, mitä ne ovatkin. Jos huumepoliisin päällikkö pyörittää 800 kilon huumesalakuljetusta, niin onhan se täysin uskomatonta, Sipilä kuvailee.

Tapausta saatetaan perata vielä uudemman kerran

Sipilä uskoo, että Aarnion puolustus hakee asiassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Hänen mukaansa asian käsittely siellä on kuitenkin epävarmaa, sillä tapauksessa on kyse lähinnä näytön arvioinnista.

– On vaikea nähdä, että KKO ottaisi tällaisen mammuttijutun, hän arvioi.

Varmaksi hän ei kuitenkaan mitään sano.

– Koskaan ei tiedä, Sipilä toteaa.

Aarnio määrättiin välittömästi vangittavaksi. Hän vapautuu arviolta vuonna 2022.

Poliisipomosta tulikin "Pasilan mies"

Suurimmaksi muutokseksi käräjäoikeuden tuomioon Sipilä nimeää Aarnion alaisen Mikael Runebergin tuomion alenemisen.

Hovioikeus katsoi, ettei Runeberg ollut tietoinen Aarnion kuvioista ja pyrkimyksistä laittaa kapuloita tapauksen tutkinnan rattaisiin. Runebergin tuomio muuttui vankeusrangaistuksesta sakoiksi.

Tuomio liki 420 sivua

Lähes 420 sivun tuomiossa käydään läpi, miten Aarnion todettiin olleen sinisten huumetynnyreiden liikuttelun järjestellyt Pasilan mies, joka oli yhteydessä sekä hasistynnyreiden vastaanottajiin että ne Alankomaista lähettäneisiin henkilöihin.

Pasilan miehen ja Aarnion puhelimet paikantuivat samoissa paikoissa, ja hovioikeuden mukaan uusi esitetty näyttö vain tuki Aarnion syyllisyyttä.

Silmukan kiristyessä Aarnio pyrki parhaansa mukaan sotkemaan ja häiritsemään tutkintaa muun muassa yrittämällä syyttömän henkilön lavastamista Pasilan mieheksi.

"Juttua perattu poikkeuksellisella tarkkuudella"

Sipilä kuvailee tapausta täysin ainutlaatuiseksi. Esitutkinta-aineisto on kymmenien tuhansien sivujen mittainen, ja MTV Uutisten rikostoimituksessakin on vain sitä kymmenien CD-levyjen verran.

– Kyllä tätä juttua on perattu aivan poikkeuksellisella tarkkuudella. On käännetty jokainen kivi, joka on ollut käännettävissä, Sipilä kertoo.

– Rikoshistoriallisesti poikkeava tutkinta, poikkeava oikeudenkäynti, mutta niin on poikkeavat rikoksetkin, hän kiteyttää.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja