Kokaiinia puskee ennätystahtia Suomeen – poliisi: Huumeryhmät etsivät nyt Pohjoismaista uusia reittejä Eurooppaan

Kokaiini virtaa nyt Suomeen pääasiassa Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kautta, kertovat MTV Uutisten lähteet. Kokaiinin levityseriä saa Ruotsista tällä hetkellä lähes yhtä halvalla Hollannista. Keskusrikospoliisi vahvistaa tiedon.

– Kyllä, tämän ongelman kanssa olemme painineet nyt parin vuoden ajan. Kun ennen kokaiinia tuli Euroopan isoihin satamiin, nyt se tulee suoraan Pohjoismaihin, esimerkiksi satamiin, ja on sitten täällä vapaan liikkuvuuden myötä kaikkien Pohjoismaiden käytössä, rikoskomisario Marko Heinonen KRP:stä sanoo.

– Tilanne on hyvin samanlainen kaikissa Pohjoismaissa, kokaiinia tulee valtavat määrät Ruotsin lisäksi Suomeen, Norjaan, Tanskaan ja Islantiinkin. 

Pohjoismaiden poliisit tekevät tiivistä yhteistyötä kokaiiniongelman parissa. Pohtiessaan sitä, mihin Pohjoismaihin suuntautuva valtava kokaiinivirta päätyy, poliisi on päätynyt mielenkiintoiseen skenaarioon.

– Olemme tulleet siihen tulokseen, että rikollisorganisaatiot saattavat etsiä parhaillaan uusia reittejä levittää kokaiinia Eurooppaan Pohjoismaiden kautta, Heinonen sanoo.

– Koska Euroopan satamissa on vuosikaudet tehty niin isoja takavarikoita, rikollisorganisaatioilla saattaa olla tahtotila löytää uusia, toiminnalleen turvallisempia reittejä.

Valtavia kokaiinitakavarikkoja

Huhtikuussa Ruotsin poliisi ja tulli tekivät yhden maan historian suurimmista kokaiinitakavarikoista pysäyttäessään lähes 1500 kilon lastin Nynäshamnissa. On todennäköistä, että osa tästäkin lastista olisi päätynyt Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.

Jos poliisin arviot pitävät paikkansa, osa lastista olisi voinut jatkaa autojen ja muiden välineiden kyydissä matkaansa myös Viroon ja muualle Eurooppaan.

– Ja tietenkin Venäjälle, jos raja olisi auki, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan viimeisen kahden vuoden aikana isoja kokaiinitakavarikkoja on tehty Ruotsin satamien lisäksi myös muissa Pohjoismaissa.

Ruotsin "tukkuhinnat" alhaalla

MTV Uutisten tietojen mukaan kokaiinin ”tukkukauppahinnat” liikkuvat tällä hetkellä Hollannissa halvimmillaan 25 000 eurossa per kilo. Ruotsissa kokaiinin kilohinta on tällä hetkellä halvimmillaan 30 000 euroa.

Suomessa toimivien huumekauppiaiden näkökulmasta Ruotsi on laittomien aineiden hankintamaana riskittömämpi, sillä välissä on vain yksi valtioraja.

– Mitä enemmän kokaiinia tulee maahan, sitä halvemmalla sitä on mahdollista myydä eteenpäin. Hintojen polkeminen on myös yksi keino ottaa markkinoita haltuun eli saada ostajia aineelle. Sitten pikkuhiljaa hintoja ryhdytään hilaamaan takaisin ylös, Heinonen kuvailee.

Miksi terroristijärjestöt haluavat rekrytoida jengiläisiä? Tutkija kertoo, miksi kiinnostus jihadismiin kasvaa 1:06
Miksi terroristijärjestöt haluavat rekrytoida jengiläisiä Ruotsissa? Tutkija kertoo, miksi kiinnostus jihadismiin kasvaa.

Halvat hinnat koskevat vain isompia eriä. 

Tavalliselle käyttäjälle kokaiini maksaa Suomen katukaupassa lähes yhtä paljon kuin ennenkin eli jopa kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsin katukaupassa. Suomessa kokaiinigramma maksaa katukaupassa tällä hetkellä 100–150 euroa.

– Suomessa saa kovan tuoton kokaiinista, näin se vaan on. Siinä mielessä Suomi näyttäytyy bisneksen tekijälle hyvässä valossa. 

Kokaiinibuumi seurausta hyvästä poliisityöstä

Kokaiinin saatavuuden parantuminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on seurausta tehokkaasta poliisityöstä, niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin.

– Muutos Suomessa tapahtui kaksi vuotta sitten Enchrochat-, Sky ECC- ja Anom-esitutkintojen jälkeen, kun valtava määrä ihmisiä joutui vankilaan huumeista ja muista rikoksista. Näissä jutuissa kokaiini näytteli vielä pientä osaa, Heinonen sanoo.

Enchrochat-, Sky ECC- ja Anom- esitutkinnat liittyivät ammattirikollisten ympäri maailmaa käyttämiin salattuihin viestintäjärjestelmiin, jotka poliisi onnistui murtamaan. Kansainvälisen viranomaisoperaation seurauksena vankilaan päätyi valtava määrä perinteisiin rikollisryhmiin kytkeytyviä henkilöitä. 

Rikostoimittajat: Kansainvälinen organisaatio salakuljetti kokaiinia Suomeen pienkoneella 10:36
MTV:n Rikostoimittajat keskustelivat huhtikuussa tapauksesta, jossa kansainvälinen liiga toi kokaiinia Suomeen pienlentokoneella.

Tehokas poliisityö lamaannutti perinteiset rikollisryhmittymät, jotka olivat tähän saakka hallinneet huumemarkkinoita. Tämä aiheutti huumemarkkinoille tyhjiön, jonka täyttivät nopeasti saman etnisen taustan tai yhteisen kielen yhdistämät maahantuontiorganisaatiot. Näillä yhtenä tuontiartikkelina on kokaiini.

Tässä yhteydessä myös ruotsalainen Foxtrot-rikollisverkosto sai hallintaotteen Ruotsin huumekaupasta ja alkoi levittäytyä nopeasti muihin Pohjoismaihin.

– Ruotsia puhuvat ja Ruotsiin linkittyvät rikollisryhmittymät aiheuttavat eniten huolta Suomessa. Foxtrot on yksi näistä ryhmittymistä, mutta näitä maahantuontiorganisaatioita on muitakin, Heinonen kertoo.

– Kokaiinia tulee montaa eri kautta, mikään tietty yksittäinen porukka ei hallitse Suomessa markkinoita.

Lue myös:

    Uusimmat